naleśniki proteinowe z owocami

Naleśniki proteinowe z owocami

Naleśniki proteinowe z owocami to pyszny i bardzo sycący, bogaty w białko sposób na świetną talię i płaski brzuch. Nie dość, że zrobisz je z białek, to kremowy, białkowy serek waniliowy sprawi, że po prostu odfruniesz. To jedne z najlepszych naleśników jakie kiedykolwiek jadłam, szczególnie z tymi dodatkami. 

Naleśniki proteinowe z owocami

Przyznam, że ten przepis jest efektem przypadku, bo z ciasta drożdżowego zostało mi 6 białek. Jednak, gdy usmażyłam te naleśniki stwierdziłam, że są totalnie przepyszne. Przede wszystkim elastyczne, jaśniutkie i bardzo smaczne. Nie przypuszczałam, że będą aż tak dobre. Na pewno kluczową rolę ogrywa w tym wypadku nadzienie. Biały, prawdziwy wiejski twaróg zmiksowany z pyszną, waniliową odżywką białkową, a konkretnie tą. Nawet po jednym takim naleśniku będziesz najedzona! Gdy z nostalgią myślę o prawdziwym wiejskim twarogu po prostu go szukam. Nawet w dużym mieście można znaleźć prawdziwe, dobre jedzenie. 

proteinowe naleśniki z serem
Proteinowe naleśniki z serem, owocami i kokosem

Nadzienie do naleśników

Zwykle znajduję go w eko warzywniaku obok mojego domu lub zamawiam na frisco np. ten od Ziembińskiego. Dobry twaróg jest kremowy i lekko tłusty. Rzadko zdarza się, aby prawdziwy nabiał nie miał tłuszczu. Proces odtłuszczania nabiału to proces następujący w fabryce, przez to jedzenie zyskuje dla mnie status żywności delikatnie przetworzonej. Uważam, że lepiej zjeść mniej masła (praktycznie czystego tłuszczu) lub śmietanki, a postawić właśnie na prawdziwy nabiałNa zakończenie dodam, że prawdziwy ser pachnie mlekiem i śmietanką, jest kremowy i rzadko się kruszy. Poszukaj go w swojej okolicy, bo warto. 

Twarożek do naleśników
Twarożek do naleśników

Składniki

na ok. 15 naleśników

  • 6 białek
  • 250 ml mleka 2 %
  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej 
  • 250 ml wody 
  • 1/2 łyżeczki soli. 
  • masło lub olej do smażenia 

nadzienie:

  • 250 g wiejskiego półtłustego twarogu
  • 1 miarka odżywki białkowej 
  • 150 g jogurtu naturalnego (kubeczek)
  • erytrytol do smaku (słodzik bez kalorii)

dodatkowo:

  • ulubione owoce
  • płatki kokosowe do dekoracji 

Przygotowanie

  1. Zmiksuj białka z wodą i mlekiem.
  2. Dodaj sól i mąkę. Ponownie zmiksuj ciasto. 
  3. Odstaw ciasto na 20 minut, aby zgęstniało.
  4. Podczas gdy gluten zagęszcza Twoje ciasto na naleśniki proteinowe z owocami zabierz się za nadzienie.
  5. Zmiksuj składniki nadzienia i odstaw je do lodówki. 
  6. Smaż naleśniki wylewając po ok. chochelce ciasta na natłuszczoną patelnię o średnicy 23-24 cm.
  7. Po około 2 minutach smażenia obracaj naleśniki i dosmażaj z drugiej strony. 
  8. Smaruj naleśniki serem, dekoruj owocami i podawaj. 
  9. Oczywiście możesz przechowywać naleśniki w lodówce (w szczelnym pojemniku) albo je zamrozić.