naleśniki z serem i śliwkami

Naleśniki z serem i sosem śliwkowym

Naleśniki z serem i sosem śliwkowym możesz podać na obiad, śniadanie czy podwieczorek. Są pyszne, sycące i pięknie wyglądają polane intensywnie fioletowym sosem z węgierek. Dlatego jeśli lubisz wariacje na temat naleśników to przepis stworzony dla Ciebie. 

Jak zrobić naleśniki 

W internecie znajdziesz masę przepisów na ciasto naleśnikowe. Może się wydawać, że łatwo je zrobić, ale różnie z tym bywa. Przede wszystkim na początek zalecam Ci trzymanie się przepisów, a dopiero po zdobyciu pewnego doświadczenia, testowanie różnych proporcji mąki do płynów. W swoim życiu usmażyłam setki naleśników, dlatego mój przepis jest sprawdzony i wielokrotnie przetestowany. Robię naleśniki z kilku przepisów. Ten to typowe ciasto deserowe do naleśników na słodko. Dodaję do niego dużą ilość mleka i nie dodaję wody. Dzięki temu ciasto jest bardziej kremowe, a naleśniki mięciutkie i puszyste. Oczywiście nie zmienia się to, że ciasto zrobisz w kilka chwil, po prostu je zmiksuj, jak to zwykle u mnie – prostota przede wszystkim. Oczywiście nie byłabym sobą gdyby nie masełko. Uwielbiam je. Dzięki niemu naleśniki wspaniale pachną i mają idealny kolor. 

naleśniki z serem i śliwkami
Naleśniki z serem i śliwkami

Nadzienie do naleśników

Często robię naleśniki. Zwykle z dżemem, bo tak jedzą je moje dzieci. Oczywiście najbardziej lubią truskawkowy. Przyznam, że dzisiaj zrobiłam je w mojej wersji – z serem i sosem śliwkowym na wierzchu. Lubię trochę zaszaleć, a naleśniki mają tę przewagę nad innymi daniami, że każdą porcję naleśników można podać inaczej. Dzieci sobie, a Ty sobie, inaczej niż w przypadku kotletów, które królują na talerzach moich dzieci, a dla mnie pozostaje alternatywnie jajko. Dla Ciebie też mam asa w rękawie. Jeśli lubisz klasykę możesz zrobić naleśniki z dżemem śliwkowym przepis znajdziesz w linku obok. 

Składniki

naleśniki:

  • 3 jajka rozm. M
  • 2 szklanki mleka 3,2 %
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • ok. 50 g masła do smażenia 

nadzienie:

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 150 g jogurtu skyr waniliowego (kubeczek) lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki miodu (do smaku)
  • 5 g cukru z wanilią
  • skórka otarta z cytryny 

sos śliwkowy:

  • 300 g śliwek węgierek
  • 80 g cukru 
  • 50 ml soku z cytryny 
  • 5 g cukru z wanilią
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie: 2-3 ziarenka kardamonu 

Przygotowanie

  1. Stop masło. 
  2. Zmiksuj ciasto na naleśniki. 
  3. Odstaw ciasto na 15 minut.
  4. Patelnię smaruj masłem.
  5. Wylewaj ciasto na gorącą patelnię, o średnicy mniej więcej 24 cm. Z tej porcji ciasta usmażysz około 10-12 naleśników. Im cieńsze tym więcej ;). 
  6. Odstaw gotowe naleśniki – ja zwykle układam je na talerzu i przykrywam drugim.
  7. Teraz zrób nadzienie i sos. 
  8. Sos: śliwki umyj, wypestkuj i wrzuć do garnka. Dodaj resztę składników i gotuj sos 10 minut, aż śliwki się rozpadną. 
  9. Nadzienie: zmiksuj nadzienie w blenderze, aby ser był kremowy.
  10. Składaj naleśniki z serem i sosem śliwkowym: każdy naleśnik posmaruj serem i złóż w kopertę. Polej gorącym sosem.
  11. Podawaj od razu.

rada: naleśniki możesz podać kilka godzin, albo nawet na drugi dzień po usmażeniu. Przechowuj wszystkie składowe osobno: naleśniki, ser i sos. Składaj i podgrzewaj tuż przed podaniem.