Napar Imbirowy

Napar z imbiru na odporność

Imbir to jedna z kluczowych przypraw kuchni orientalnych. U nas dopiero odkrywamy jego wielką moc. Imbir poprawia trawienie, rozgrzewa i podnosi naszą odporność. Warto sięgać po niego szczególnie jesienią.

Czy imbir jest zdrowy?

Jesienią w mojej kuchni króluje imbir. Dodaję go do ciast, zup i herbat, a często zaparzam w formie naparu imbirowego. Lubię jego cytrusowy, świeży charakter, który zawdzięcza zawartości olejku eterycznego – zingiberolu. Równie entuzjastycznie witam pikantność kłącza, którą zawdzięcza m.in. gingerolowi i zinferonowi, składnikom imbirowej żywicy. Właśnie dzięki nim jest tak cenny dla naszego zdrowia. Imbir pomaga podnieść odporność, zwalcza wirusy i rozgrzewa organizm. Ponadto pomaga w trawieniu i pobudza żołądek do wydzielania soków trawiennych. Dzięki czemu wzmaga apetyt, ale to tylko kilka z jego wspaniałych właściwości. Ja zwykle mam go w swojej kuchni, zarówno surowe kłącze jak i suszone i zmielone, bo jest to roślina, która również ususzona zachowuje swoje właściwości.

Napar Imbirowy
Napar Imbirowy

Rozgrzewający napar z imbiru

Prócz prozdrowotnych właściwości tego naparu uwielbiam jego rozgrzewające działanie. Nie ma nic lepszego, po powrocie z zimnego dworu niż pikantna herbata imbirowa. Oto moja ulubiona receptura na rozgrzewający na wzmacniający odporność napar z imbiru z miodem, cytryną i anyżem. Pamiętaj, żeby miód dodawać do przestudzonego napoju, aby zachować jego antybakteryjne właściwości. Napar możesz pić także na zimno w formie imbirowej lemoniady.

Składniki

  • 300 ml wrzątku
  • 6 plasterków imbiru
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 kora cynamonu
  • 2 plasterki cytryny
  • Miód do smaku

Rada: miód dodawaj do przestudzonego naparu. 

Przygotowanie

  1. Plastry imbiru i wyszorowanej cytryny, anyż i cynamon zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.
  2. Ciepły, ale nie gorący, napój wymieszaj z miodem.

W następnym wpisie przepis na pyszne słodkie cytryny!

Cytryny w syropie
Cytryny w syropie