Cześć! Nazywam się Ania Pastuszka, choć właściwie, Pastuszka-Zańczak. Gotowanie towarzyszy mi, odkąd pamiętam. Pierwsze dania gotowałam już jako 5-latka. Dzięki temu dziś mogę pochwalić się tym, że gotuję już ponad 20 lat. Wyznaję zasadę, że gotowanie powinno sprawiać przede wszystkim frajdę, bo kiedy to co robisz sprawia Ci radość, efekty Twojej pracy są spektakularne. Na pewno pamiętasz dania swojej babci, był w nich zaklęty ten magiczny pierwiastek, który sprawiał, że smakowały najlepiej na świecie. Właśnie to postaram Ci się przekazać na moim blogu – tę magiczną iskierkę – miłość do gotowania i ludzi, których karmisz.
W swojej kuchni staram się łączyć wyraziste smaki i zaskakujące struktury. Wyznaję zasadę, że jedzenie musi być przyjemne, a ta przyjemność powinna zaczynać się już na etapie gotowania, dlatego w większości będą to proste przepisy. Osobiście doceniam ciekawe połączenia smaków i struktur oraz eleganckie podanie dań, więc i te aspekty kuchni będą na tapecie.
Prócz gotowania na moim blogu znajdziesz artykuły i różnorakie porady. Myślę, że szczerość to podstawa, dlatego opowiem Ci o gotowaniu w prosty i prawdziwy sposób.
Kilka ważnych faktów o mnie.
Urodziłam się w Oleśnicy w 1992 roku. Jednak za swój dom bezsprzecznie uważam Warszawę, gdzie mieszkam i pracuję od ponad 6 lat. Jestem szczęśliwą mężatka i mamą. Obecnie zajmuję się pisaniem scenariuszy seriali, fotografuję i realizuję materiały video. Jestem także prezenterką i dziennikarką telewizyjną oraz prowadzę kanał na You Tubie.
Możesz kojarzyć mnie z wielu programów kulinarnych, m.in. Hell’s Kitchen Piekielna Kuchnia emitowanego w telewizji Polsat. Na antenie telewizyjnej dwójki prezentowałam swoje autorskie przepisy w programach „Pytanie na Śniadanie” i „Wesoła Nauka”. Prócz wspomnianych przygotowywałam także autorskie felietony dla programu „Bądźmy Razem w Domu” dla TVP1. Obecnie pracuję nad kolejnymi autorskimi programami do telewizji i internetu.
Prócz pracy w telewizji prowadzę kanał na You Tubie o nazwie „Do SchrupAnia”. Na swoim kanale pokazuję ciekawe przepisy na łatwe i szybkie dania, które może przygotować dosłownie każdy. Wyznaje zasadę, że gotować każdy może i wcale nie musi tego umieć – wystarczy kilka sprawdzonych trików i dobrej jakości składniki.
Jeśli nie gotuję – maluję, fotografuję, piszę artykuły, scenariusze i przeprowadzam wywiady telewizyjne z ciekawymi ludźmi. Udzielam się także podczas autorskich warsztatów kulinarnych.
Swoją przygodę z gotowaniem zaczęłam, gdy miałam 5 lat. Obserwowałam przy pracy rodziców i dziadków, po czym podejmowałam pierwsze próby samodzielnego przygotowywania różnych dań. Uczyłam się gotować od największych autorytetów w kraju, co pozwoliło mi ukształtować indywidualny styl gotowania. Uważam, że w kuchni niezbęde są odrobina wyobraźni i sprytu. Takie też są moje przepisy – autorskie, proste, pomysłowe i pyszne (nie mówię tego tylko z mojego doświadczenia). Uwielbiam gotować dla przyjaciół i bliskich, bo największą frajdę sprawia mi właśnie kulinarna improwizacja.
Zapraszam Cię w kulinarną podróż. Razem znajdziemy przepisy nie tylko na pyszne jedzenie, ale także miło spędzimy czas – bo gotowanie to wielka przygoda i najlepiej wybrać się w nią z kimś bliskim.
Miło mi Cię widzieć,
Ania