Pyszne i puszyste pancakes na jogurcie skyr. Bardzo mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Dzieci je kochają! Zjedz je z czym chcesz: z dżemem lub syropem truskawkowym, jak my, i z owocami. Pokochasz je, bo to jeden z tych przepisów, z których korzysta się latami.
Pancakes
Klasyczne amerykańskie naleśniki (pancakes) robi się m.in. z mleka, jajek, mąki i masła. Pamiętam jak w Hell’s Kitchen szef Kurt Scheller robił je nam na śniadanie, były naprawdę smaczne. Gdy jednak wróciłam do domu miałam opory przed robieniem placków z tak dużą ilością masła. Eksperymentowałam więc i tak doszłam do etapu poznania skyrów do picia. Skyr to wysokobiałkowy jogurt, który w wersji do picia jest rzadszy niż klasyczny o konsystencji serka homogenizowanego. Do placków sprawdza się idealnie! A dzięki swojej konsystencji nawilża placki i sprawia, że nie są suche, dlatego nie wymagają dodania tak dużej ilości masła. W moim przepisie dodaj go tylko trochę – jedynie do smażenia.
Jak zrobić pancakes
Przede wszystkim wybierz ulubiony jogurt. Najlepszy będzie waniliowy, ale owocowe też się sprawdzą. Gęste jogurty do picia znajdziesz w każdym większym sklepie. Wydaje mi się, że jogurty o dużej zawartości białka i skyry są dostępne nawet w Żabkach. Ja używam tego z Piątnicy. Kupuję go w Lidlu, Carrefourze lub Biedronce. Jedno opakowanie wystarczy Ci na przygotowanie dwóch śniadań.
Białkowe śniadanie
Godny uwagi jest też fakt, że śniadanie obfitujące w białko syci na dłużej. Dlatego planuj śniadania tak, żeby składały się z łatwo przyswajalnych źródeł białka. Sięgaj po jajka, chudy nabiał, wędliny albo ryby. Myślę, że jeśli poszukasz odpowiednich przepisów to z czasem wejdzie Ci to w krew. Tak jest i w tym wypadku, źródłem białka są jajka (3 sztuki) i wysokobiałkowy jogurt. No czego chcieć więcej? Szczególnie, że te placki to absolutne maleńkie dzieła sztuki – są pyszne, mięciutki i lekkie.
na 2 porcje po 7 plackówSkładniki
Przygotowanie