Papryka faszerowana z sosem grzybowym to świetne wegetariańskie danie na obiad czy kolację. Szczególnie, że teraz, sezonowo, właśnie te dwa składniki są najlepsze i najbardziej lokalne.
Papryka faszerowana z sosem grzybowym
Przede wszystkim to bardzo prosty przepis, który wygląda bardzo elegancko i odświętnie. Z pewnością warto jeść bardziej różnorodnie i rzadziej sięgać po mięso. Ostatnio jem je dość rzadko, dlatego też staram się urozmaicać nasze menu, aby nie mieć “mięsnych napadów”. Gdy byłam w Bieszczadach kupiłam słoik konserwowanego olejem czosnku niedźwiedziego i zrobiłam z niego pesto – jest przepyszne. Na dodatek czosnek niedźwiedzi jest bardzo zdrowy – działa antybakteryjnie, pobudza trawienie i wspomaga system immunologiczny.
Jak zrobić sos grzybowy
Wydaje mi się, że warto też wspomnieć o sosie grzybowym. Kremowy, pyszny, intensywny. Niewiarygodne, że z kilku składników można zrobić coś tak pysznego. Przede wszystkim sos grzybowy idealnie pasuje nie tylko do kaszy i papryki, ale też do makaronu, ziemniaków czy kurczaka. Najlepsze jest to, że nie musisz go niczym zagęszczać, bo prawdziwki i maślaki mają naturalny “klej”. Dzięki nim sos jest przyjemnie gęsty i treściwy. Na zakończenie dodam, że w sezonie grzybowym musisz go zrobić chociaż raz. Obiecaj mi, że zrobisz.
4 porcje sos grzybowy:Składniki
Przygotowanie