Penne w sosie borowikowym z parmezanem i natką. Pyszne wegetariańskie danie, które zachwyci Cię jesienią. Niewątpliwie poza sezonem możesz użyć grzybów mrożonych lub suszonych, a nawet pieczarek. Korzystaj z darów natury, szczególnie, że dzięki nim można przygotować wspaniałe jedzenie.
Penne w sosie borowikowym
Ponieważ lubię makaron, a obecnie grzyby są w sezonie, musiałam przygotować klasyczny makaron penne w sosie borowikowym. Pyszne, leśne borowiki idealnie wpisują się w kuchnię włoską pełną śmietany i parmezanu. Uwielbiam też penne, szczególnie razowe, dlatego na tym talerzu widzisz moje ulubione klimaty. Bez wątpienia to danie eleganckie, a jednocześnie bardzo przystępne. Mam nadzieję, że przygotujesz je i Ty.
Kuchnia włoska
Uwielbiam kuchnię włoską. Przede wszystkim za to jest prosta i pyszna. Myślę, że właśnie w prostocie tkwi siła. Choć, oczywiście, czasem można zaszaleć i przygotować coś zwariowanego, zwykle skupiam się na tym, żeby było pysznie, domowo i szybko. Wolę spędzać czas z ludźmi niż przy garnkach. Podobną zasadę wyznają Włosi. Spotkania przy stole są dla nich najważniejsze. Szczególnie gdy na stole stoją pyszne sery i Primitivo. Mozzarella, buratta, parmezan czy ser peccorino to ich ulubieńcy i trudno się z nimi nie zgodzić. Bezsprzecznie wspaniały ser podkręci każde danie, a z grzybami łączy się doskonale. Dlatego wybierz prawdziwy parmezan, który ma oznaczenie produktu regionalnego. Prawdziwy parmezan wystarczy Ci na długo, jest suchy i ma niezwykle intensywny smak. Na zakończenie dodam, że gotowanie to przede wszystkim radość. Ciesz się nim.
na 2 porcjeSkładniki
Przygotowanie