penne w sosie borowikowym

Penne w sosie borowikowym

Penne w sosie borowikowym z parmezanem i natką. Pyszne wegetariańskie danie, które zachwyci Cię jesienią. Niewątpliwie poza sezonem możesz użyć grzybów mrożonych lub suszonych, a nawet pieczarek. Korzystaj z darów natury, szczególnie, że dzięki nim można przygotować wspaniałe jedzenie. 

Penne w sosie borowikowym

Ponieważ lubię makaron, a obecnie grzyby są w sezonie, musiałam przygotować klasyczny makaron  penne w sosie borowikowym. Pyszne, leśne borowiki idealnie wpisują się w kuchnię włoską pełną śmietany i parmezanu. Uwielbiam też penne, szczególnie razowe, dlatego na tym talerzu widzisz moje ulubione klimaty. Bez wątpienia to danie eleganckie, a jednocześnie bardzo przystępne. Mam nadzieję, że przygotujesz je i Ty. 

Kuchnia włoska 

Uwielbiam kuchnię włoską. Przede wszystkim za to jest prosta i pyszna. Myślę, że właśnie w prostocie tkwi siła. Choć, oczywiście, czasem można zaszaleć i przygotować coś zwariowanego, zwykle skupiam się na tym, żeby było pysznie, domowo i szybko. Wolę spędzać czas z ludźmi niż przy garnkach. Podobną zasadę wyznają Włosi. Spotkania przy stole są dla nich najważniejsze. Szczególnie gdy na stole stoją pyszne sery i Primitivo. Mozzarella, buratta, parmezan czy ser peccorino to ich ulubieńcy i trudno się z nimi nie zgodzić. Bezsprzecznie wspaniały ser podkręci każde danie, a z grzybami łączy się doskonale. Dlatego wybierz prawdziwy parmezan, który ma oznaczenie produktu regionalnego. Prawdziwy parmezan wystarczy Ci na długo, jest suchy i ma niezwykle intensywny smak. Na zakończenie dodam, że gotowanie to przede wszystkim radość. Ciesz się nim. 

"<yoastmark

Składniki

na 2 porcje

  • 250 g borowików
  • 150 ml śmietany 30%
  • 200-250 g razowego makaronu penne
  • 6 łyżek tartego parmezanu lub sera bursztyn 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 40 g masła
  • 10 ml oleju 
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 15 ml sosu sojowego
  • sól, płatki chilli 

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj na lekko za twardo, ciut przed al dente (5-6 minut gotowania). Wrzuć makaron do wrzątku, podczas smażenia grzybów. 
  2. Na patelni rozgrzej masło z olejem i przesmaż na nim pokrojone w kostkę grzyby. 
  3. Po ok. 5 minutach smażenia, dodaj do grzybów sos sojowy (pogłębi smak grzybów), posiekany czosnek, śmietankę, sól i chilli. Duś sos 5-8 minut, aż zgęstnieje.
  4. Do sosu wrzuć ugotowany makaron. Wymieszaj, dodaj natkę i 2/3 parmezanu. Duś penne w sosie jeszcze 2-3 minuty, aby doszło.  Wymieszaj, spróbuj i dopraw.
  5. Gotowe penne w sosie borowikowym podaj na głębokich talerzach posypane natką i parmezanem.