pieczona biała kielbasa

Pieczona biała kiełbasa

Biała kiełbasa w nowej odsłonie. Pieczona z aromatycznym czosnkiem, majerankiem, cebulą i jabłkami i słodkim soku jabłkowym. To pyszne połączenie składników niezwykle skutecznie przemienia kiełbasę w wyjątkowe świąteczne danie, które wspaniale udekoruje wielkanocny stół.

Biała kiełbasa na Wielkanoc

Bez niej nie ma Wielkiejnocy. Przyznam, że szukałam na nią smacznego pomysłu i znalazłam kilka, a ten jest jednym z ulubionych. Biała kiełbasa z pewnością najlepiej smakuje pieczona. Pieczona w czymś aromatycznym takim jak np. białe wino, sos śmietanowy, musztardowy czy sok jabłkowy jest dużo lepsza niż zwyczajna gotowana w żurku. Uważam nawet, że gotowanie kiełbasy to marnowanie jej mięsnego potencjału. Surowa biała kiełbasa może być naprawdę pyszna. Szczególnie jeśli jest dobrej jakości i od sprawdzonego rzeźnika. Nawet mój syn wcinał ją z zapałem, mimo, że nie przepada za białą kiełbasą. 

pieczona biała kiełbasa
Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc

Składniki

  • 3-4 białe, surowe kiełbasy 
  • 2 cebule
  • 1 kwaśne jabłko
  • 250 ml soku jabłkowego, najlepiej tłoczonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Oliwę zmiksuj z czosnkiem. 
  2. Cebulę pokrój w półplasterki. 
  3. Wyłóż cebulą formę. 
  4. Na cebuli ułóż kiełbasę, a na niej jabłka.
  5. Polej ją oliwą. 
  6. Danie posyp majerankiem, solą i pieprzem. 
  7. Piecz w 180 stopniach przez 40 minut, 20 minut pod przykryciem, później bez, aż skórka kiełbasy się przyrumieni. 
  8. Podawaj na ciepło lub zimno z dodatkiem cebuli i chrzanu lub żurawiny.