Pyszne pieczone jabłka z gorgonzolą i żurawiną to wspaniała jesienna przystawka lub lekka kolacja. Przygotuj ją właśnie teraz w sezonie na żurawinę i jabłka. Dodatek syropu klonowego idealnie łączy pikantny smak sera, kwaskowy smak jabłka i powideł. Musisz spróbować!
Pieczone jabłka z gorgonzolą
Wielokrotnie jadłam pieczone jabłka na słodko, np. z kruszonką. Myślę jednak, że takie desery szybko mogą się znudzić, dlatego postanowiłam zrobić je w nieco innym wydaniu. Przepis powstał dzięki mojemu mężowi. Kilka razy wspominał, że zjadłby pieczone jabłko. Kwestię nadzienia pozostawiał mi. Wybrałam więc sezonowe dodatki, które zmieniają znany klasyk w coś nieprawdopodobnie pysznego. Pieczone jabłka z gorgonzolą są naprawdę niesamowite. Po upieczeniu ser się rozpuszcza, a żurawina uroczo pęka i zalewa słodko-kwaśne jabłko bardzo intensywnym sokiem. Jest naprawdę pyszne. Smak nadzienia wspaniale uzupełnia dodatek czegoś słodkiego np. syrop klonowy. W rezultacie otrzymujesz danie, które jest zachwycające. Kończąc, już dziś wybierz się po ulubione jabłka i upiecz najpyszniejsze danie tej jesieni.
na 1 jabłko – składniki mnóż wedle uznania i osóbSkładniki
Przygotowanie