Jeśli Walentynki zamierzasz spędzić ze swoją drugą połówką koniecznie zaopatrz się w kilka produktów i zaskocz ją pyszną kolacją. Zestawiłam dla Ciebie dwa warianty romantycznej kolacji. Wybierz swój ulubiony. Jeśli Twoja druga połowa kocha mięso przygotuj tatara, stek i tort czekoladowy. Jeśli jesteście wegetarianami, podaj pyszny hummus z oliwą truflową, makaron z pesto i mus czekoladowy z aquafaby! Wszystko z Pastuszkowym twistem – łatwo, szybko i przepysznie.
Walentynki z mięsożercą
Przystawka – Tatar wołowy
Opcja dla mięsożercy musi obfitować w krwistą wołowinę. Przyznam, że z moich obserwacji to faceci zwykle szaleją na punkcie mięsa, no może prócz mojej Karoli, która tatar najchętniej zapiłaby mięsnym rosołem. My, dziewczyny rzadziej zamawiamy je w knajpach czy gotujemy w domach. Kulinarną, mięsną ucztę każdy szanujący się barbarzyńca, zaczyna oczywiście od pikantnego i kremowego tatara z polędwicy wołowej, który koniecznie musi zagryźć świeżym chlebem z masłem. Jeśli masz ochotę pokombinować z ciekawymi smakami użyj wędzonej soli, albo smakowej oliwy, aby wzbogacić jego smak.
Danie główne – Stek z polędwicy
Wystarczy, że kupisz więcej polędwicy wołowej i już możesz zabrać się za przygotowanie pysznego, soczystego steku z polędwicy z buraczkami z whisky i kopytkami z parmezanem. To danie jest pyszne, bardzo aromatyczne i sprawia wrażenie luksusu. Jedząc je poczujecie się jak w dobrej restauracji. Godne uwagi jest to, że wcale się przy tym nie napracujesz, bo to bardzo prosty przepis.
Deser – Tort czekoladowy z kremem i różą
Róże nie tylko powinny się pojawić w walentynkowym wazonie. Pyszne konfitury z płatków róż to także wspaniale aromatyzujący dodatek do wypieków. Na pewno słyszałeś/aś o pączkach z różą, mazurku różanym czy ciasteczkach z konfiturą różaną. Teraz do grona tych trzech kulinarnych wieszczów dołączą pyszny tort czekoladowy z kremem z dwóch składników. Absolutny hit tego sezonu.
Wege przepisy na Walentynki
Przystawka – Hummus z oliwą truflową
Teraz pora na przepisy bez mięsa. Na przystawkę proponuję ci hummus. Prawdopodobnie jadłaś/eś już wszystkie rodzaje tej arabskiej pasty, więc w Walentynki podaj ją w innej, nieco bardziej wykwintnej wersji, a mianowicie hummus z oliwą truflową. Kupisz ją przez internet lub w każdym dużym markecie za ok. 20 zł. Jest bardzo wydajna i świetnie wzbogaca smak zup, past i makaronów. Do hummusu podaj chrupiące pity, nasiona granatu (znanego afrodyzjaku) i listki świeżej mięty. Love is in the air, chciałoby się zaśpiewać!
Danie główne – Makaron z pesto
Pesto to bezsprzecznie jeden z najprostszych sosów do makaronu na świecie. Ale paradoksalnie lubi go właściwie każdy. Nawet dzieciaki. Wystarczy Ci kilka chwil, a na Waszym stole pojawi się pyszny i atrakcyjnie zielony makaron w sosie pesto. Bazylia to cudowne i aromatyczne zioło, które w połączeniu z dobrą oliwą i parmezanem sprawi, że naprawdę spędzicie przemiły wieczór. Jeśli na dodatek chcesz zaimponować wybrance lub wybrankowi swoim zamiłowaniem do zdrowej żywności bogatej w błonnik, podaj sos z makaronem pełnoziarnistym.
Deser – Mus czekoladowy z aquafaby
Nawet w Walentynki warto gotować według zasady zero waste. Dlatego z wody po ciecierzycy, zwanej zagraniczne aquafabą, przygotuj pyszny, kremowy i lekki mus czekoladowy. Wystarczy tabliczka dobrej czekolady i już możesz zacząć świętować Dzień Zakochanych. Przyznam Ci, że połączenie kwaskowych jabłek ze skórką z pomarańczy i słodkim czekoladowym musem to absolutny majstersztyk. Na pewno zadasz nim szyku. A jeśli rozmowa nie będzie się kleić, zawsze możesz nawiązać do tego, że mus powstał z aqafaby! Zanim wyjaśnisz co to i jak zrobiłaś/eś mus rozmowa na pewno się rozkręci. Jeśli boisz się, że nie będzie się kleić, lepiej zawczasu, zaopatrz się w butelkę dobrego Primitivo.
Udanych Walentynek drogi Czytelniku!
Świętuj!
Pamiętaj, że miłość jest najważniejsza. Nie masz pary? Zaproś na kolację przyjaciółkę lub przyjaciela. Czy jest coś przyjemniejszego niż spędzenie miłego wieczoru w towarzystwie kogoś kogo lubisz, cenisz i komu ufasz? Wątpię.