Prosty przepis, który pomoże Ci odczarować jarmuż. Pyszne smoothie z jarmużem, sokiem pomarańczowym i dużą ilością białka. Proste śniadanie dla każdego kto chciałby jeść zdrowiej, ale szybko cieszyć się śniadaniem.
Dlaczego jarmuż jest zdrowy
Nie dość, że jarmuż zawiera stosunkowo dużo białka, bo około 4,5 g na 100 g produktu, ma też niewiele kalorii, bo jedynie niecałe 50 w 100 g. Jarmuż ma też sporo błonnika i witamin. Jako warzywo z rodziny kapustowatych zawiera najwięcej witaminy C. Jednak nie sposób zapomnieć o sporej zawartości witamin K i tych z grupy B. Jarmuż jest bogatym źródłem makro i mikro elementów: magnezu, żelaza, fosforu, potasu, cynku oraz antyoksydantów, m.in. sulforafanu, który jest uznawany za jeden z najsilniejszych. Niestety, mimo, że wiemy, jak zdrowy jest jarmuż trudno się do niego przekonać. Jego intensywnie kapuściany, gorzki smak może zniechęcać. Ale są na niego sposoby. Najsmaczniejszy jest z boczkiem (w różnej postaci: tarty, makaronu czy smażony na patelni), ale chciałam Cię do niego przekonać w innej formie. Stąd pomysł na smoothie.
Białkowy koktajl z jarmużu
Wierz mi, że proteinowe smoothie z jarmużem smakuje wspaniale. Największą robotę robi tu połączenie soku pomarańczowego i odżywki białkowej. W moim przypadku to wegańskie waniliowe białko z grochu. Możesz też przygotować smoothie bez odżywki np. na waniliowym jogurcie. Odżywka sprawia, że proteinowe smoothie jest gęste i kremowe, ale podobnie zachowa się jogurt. Najważniejsze jest to, że smak jarmużu jest zupełnie niewyczuwalny, a smoothie kremowe, słodkie i pomarańczowo-waniliowe, bez cienia kapuścianego posmaku. Wprost stworzone na śniadanie, drugie śniadanie czy podwieczorek.
1-2 porcjeSkładniki
Przygotowanie