Proteinowy Bowl z kurczakiem i guacamole to zdrowy sposób na lunch w domu czy w pracy. Niesamowite jest to jak niewiele potrzeba, żeby jeść zdrowo. Uwielbiam takie połączenia smaków, lekko pikantny kurczak, kremowe guacamole, a na dokładkę słodka kukurydza z masłem i chilli. Uwierz mi, że pokochasz to połączenie równie mocno.
Proteinowy Bowl z kurczakiem i guacamole
Przyznam, że ostatnio dużo pracuję i rzadko mam czas na gotowanie. Ponieważ lubię jeść zdrowo, postanowiłam częściej gotować sobie na wynos. Dlatego powstał proteinowy bowl z kurczakiem i guacamole, który oddaję teraz w Twoje ręce. Inspiracją była tutaj meksykańska kuchnia, w której zwykle łączy się kukurydza, guacamole i kurczak.
Jak zrobić soczystego kurczaka
Jeśli masz więcej czasu możesz zamarynować kurczaka w przyprawie złocistej z dodatkiem 200 g jogurtu naturalnego lub kerifu (podobnie do patentu kuchni indyjskiej). Odstaw mięso na noc do lodówki. Następnie odsącz kurczaka i usmaż na oliwie. Tak przygotowany będzie wyjątkowo pyszny i kruchy.

Pyszny i szybki przepis na kurczaka
Zabieganym polecam posypanie mięsa przyprawami i usmażenie go na rozgrzanej oliwie po 2-3 minuty z każdej strony. Nigdy nie rozumiałam skąd wzięły się zwyczaje o katowaniu mięsa przez kilkanaście minut na patelni. Zawsze smażę go i odstawiam na chwilę, aby soki równomiernie rozeszły się po mięsie. W rezultacie mój kurczak zawsze jest kruchy, miękki i soczysty. Przede wszystkim warto wybierać też mięso od kur zagrodowych, jest zdecydowanie bardziej miękkie po usmażeniu.
Witaminy w kukurydzy
Uwielbiam to połączenie, szczególnie teraz, gdy cukrowa kukurydza jest wszędzie i to za 2-3 złote za solidną kolbę. Warto ją jeść, ponieważ ma w sobie witaminy z grupy B, witaminy A, C i E, a także selen, fosfor, cynk i żelazo. Niewątpliwie jest też absurdalnie słodka i przepyszna.
Jak ugotować kukurydzę
Ważnym aspektem jest odmiana kukurydzy, dlatego wybierz kukurydzę cukrową. Nieważne czy chcesz zrobić proteinowy bowl z kurczakiem i guacamole czy zjeść ją po prostu z masłem. Grunt to dobra kukurydza. Jak ją rozpoznać? Przede wszystkim musi być twarda, gładka, ciężka i jasnożółta. Nie może być pomarszczona, bo to oznacza, że jest zwyczajnie stara. Drugą ważną sprawą jest to, że kukurydzę gotuje się bardzo krótko. Wystarczy jej dosłownie 4-5 minut we wrzątku. Nie gotuj kolb w zimnej wodzie, bo zwyczajnie pozbawisz je witamin. Na zakończenie dodam, że warto wysmarować jeszcze gorącą złotą kolbę masłem lub oliwą – tylko w tłuszczu rozpuszcza się witamina A, zawarta w „złocie Inków”.
Składniki na 2 porcje
kurczak:
- 250 g piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki złocistej przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 2 łyżki oliwy
kukurydza:
- 1 kolba kukurydzy
- 10 g masła
- 1 łyżeczka soli + szczypta
- szczypta płatków chilli
dodatki:
- 100 g brązowego ryżu
- 40 ml soku z limonki
- 250 g pomidorków koktajowych
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżki natki pietruszki do podsypania
- 2 solidne łyżki guacamole
- odrobina płatków chilli
Przygotowanie
- Ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Kukurydzę wrzuć na 1,5 l osolonego wrzątku i gotuj 4-5 minut.
- Gorącą natrzyj masłem, delikatnie posyp chilli i solą do smaku. Dzięki masłu, przyprawy jeszcze bardziej przykleją się do kolby.
- Na początek filet pokrój w kostkę 2×2 cm. Posyp przyprawami i usmaż na rozgrzanej oliwie. Smaż mięso po 2-3 minut z dwóch stron, następnie zgaś palnik i odstaw mięso na kilka chwil, a Ty w tym czasie przygotuj resztę składników.
- Pokrój na pół pomidorki, a cebulę w kostkę, natkę pietruszki posiekaj.
- Ułóż w miseczkach ryż i skrop każdą z porcji sokiem z limonki.
- Obok ryżu pomidory i cebulę, po połowie kolby z chilli i kurczaka.
- Na koniec zwieńcz dzieło solidną porcją guacamole.