Proteinowy Bowl z kurczakiem i guacamole to zdrowy sposób na lunch w domu czy w pracy. Niesamowite jest to jak niewiele potrzeba, żeby jeść zdrowo. Uwielbiam takie połączenia smaków, lekko pikantny kurczak, kremowe guacamole, a na dokładkę słodka kukurydza z masłem i chilli. Uwierz mi, że pokochasz to połączenie równie mocno.
Proteinowy Bowl z kurczakiem i guacamole
Przyznam, że ostatnio dużo pracuję i rzadko mam czas na gotowanie. Ponieważ lubię jeść zdrowo, postanowiłam częściej gotować sobie na wynos. Dlatego powstał proteinowy bowl z kurczakiem i guacamole, który oddaję teraz w Twoje ręce. Inspiracją była tutaj meksykańska kuchnia, w której zwykle łączy się kukurydza, guacamole i kurczak.
Jak zrobić soczystego kurczaka
Jeśli masz więcej czasu możesz zamarynować kurczaka w przyprawie złocistej z dodatkiem 200 g jogurtu naturalnego lub kerifu (podobnie do patentu kuchni indyjskiej). Odstaw mięso na noc do lodówki. Następnie odsącz kurczaka i usmaż na oliwie. Tak przygotowany będzie wyjątkowo pyszny i kruchy.
Pyszny i szybki przepis na kurczaka
Zabieganym polecam posypanie mięsa przyprawami i usmażenie go na rozgrzanej oliwie po 2-3 minuty z każdej strony. Nigdy nie rozumiałam skąd wzięły się zwyczaje o katowaniu mięsa przez kilkanaście minut na patelni. Zawsze smażę go i odstawiam na chwilę, aby soki równomiernie rozeszły się po mięsie. W rezultacie mój kurczak zawsze jest kruchy, miękki i soczysty. Przede wszystkim warto wybierać też mięso od kur zagrodowych, jest zdecydowanie bardziej miękkie po usmażeniu.
Witaminy w kukurydzy
Uwielbiam to połączenie, szczególnie teraz, gdy cukrowa kukurydza jest wszędzie i to za 2-3 złote za solidną kolbę. Warto ją jeść, ponieważ ma w sobie witaminy z grupy B, witaminy A, C i E, a także selen, fosfor, cynk i żelazo. Niewątpliwie jest też absurdalnie słodka i przepyszna.
Jak ugotować kukurydzę
Ważnym aspektem jest odmiana kukurydzy, dlatego wybierz kukurydzę cukrową. Nieważne czy chcesz zrobić proteinowy bowl z kurczakiem i guacamole czy zjeść ją po prostu z masłem. Grunt to dobra kukurydza. Jak ją rozpoznać? Przede wszystkim musi być twarda, gładka, ciężka i jasnożółta. Nie może być pomarszczona, bo to oznacza, że jest zwyczajnie stara. Drugą ważną sprawą jest to, że kukurydzę gotuje się bardzo krótko. Wystarczy jej dosłownie 4-5 minut we wrzątku. Nie gotuj kolb w zimnej wodzie, bo zwyczajnie pozbawisz je witamin. Na zakończenie dodam, że warto wysmarować jeszcze gorącą złotą kolbę masłem lub oliwą – tylko w tłuszczu rozpuszcza się witamina A, zawarta w “złocie Inków”.
kurczak: kukurydza: dodatki:Składniki na 2 porcje
Przygotowanie