pudding chia

Pudding chia

Pudding chia to niegdyś bardzo modny deser. Lubię go, jeśli tak jak w tym przypadku, nie jest mdły. Mój pudding jest wegański, świeży i leciutki jak chmurka. Idealnie orzeźwi Cię w upalny dzień i nasyci, jeśli zdecydujesz, że jesz go na śniadanie, a nie na deser. Spróbuj i pokochaj.

Jak zrobić pudding chia

Podstawowy przepis to mleko i nasiona szałwii hiszpańskiej. Zwykle na szklankę, 250 ml mleka, musisz odmierzyć 2-2,5 łyżki suchych nasion, w zależności od gęstości jaką chcesz osiągnąć. Ja, żeby pudding był zwarty dodaję 2,5 łyżki. Z pewnością musisz też zwrócić się ku dodatkom smakowym, ale o tym przeczytasz niżej. Potem wystarczy tylko poczekać.  

pudding chia
Pyszny pudding chia z mango i malinami

Pudding chia w domu

Jeśli masz sporo czasu możesz po prostu wymieszać nasiona ze składnikami i odstawić do lodówki na noc do namoczenia. Surowe ziarna pęcznieją w mniej więcej 12-15 godzin. W przeciwieństwie do osób z zasobami czasowymi Ci niecierpliwi, w tym ja, mogą podgrzać, a właściwie zagotować mleko, a potem dodać do garnka nasiona i już po kilku, 2-3 godzinach, w lodówce, cieszyć się gotowym deserem. Oba sposoby są dobre. Zaraz zdradzę Ci ten szybszy.  

Pudding chia

Zdarzało mi się jeść pudding chia na mieście, ale często nie miał smaku. Ludzie zapominają, że neutralne w smaku nasiona i mleko to za mało, żeby zrobić dobry deser. Dlatego ja, w przeciwieństwie do niektórych, lubię dodać coś co podkręci smak mojego dania, a odkąd tylko spróbowałam chii stwierdziłam, że ma ogromny potencjał. Wybór był jednoznaczny. Kokos idealnie komponuje się z limonką i wanilią. Wierz mi, to połączenie zmieni zwyczajny pudding w prawdziwy kulinarny odlot. Podobnie jak przy serniku cytrynowym, również w tym wypadku aromatyzuj deser nie tylko sokiem, ale i skórką z owoców – w skórce kryją się magiczne olejki eteryczne o niesamowitym zapachu.

Jakie mleko kokosowe wybrać

O ile do kawy lepsze będzie mleko kokosowe z kartonu, do deserów wybieram zawsze mleko kokosowe z puszki. W przeciwieństwie do mleka z kartonu, to z puszki jest bardziej tłuste i kremowe, przez co desery mają lepszy smak. Myślę, że jeśli liczysz kalorie nic się nie stanie, gdy wybierzesz mleko chudsze. Prawdopodobnie deser będzie odrobinę mniej kremowy, ale równie smaczny, dzięki odpowiednim przyprawom.

Składniki

Na 4 porcje

  • 400 ml z mleka kokosowego z puszki (1 puszka)
  • 100 ml wody
  • 5 łyżek nasion chia
  • sok i skórka z 1 limonki
  • 5 g cukru z wanilią
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml pure z mango (świeżego lub z puszki)
  • mięta
  • świeże maliny do dekoracji

Przygotowanie

  1. Limonkę umyj i sparz wrzątkiem. 
  2. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. 
  3. Mleko z wanilią, cukrem, sokiem i skórką z limonki zagotuj.
  4. Następnie od razu zestaw z palnika i wsyp nasiona chia.
  5. Mieszaj dokładnie, aby nie zrobiły się grudki.
  6. Odstaw pudding do przestudzenia na około 30 minut.
  7. Na dno 4 pucharków nałóż pure z mango. Możesz zmiksować 2 świeże mango z 2 łyżkami soku z cytryny lub użyć pure z puszki (ja użyłam świeżego).
  8. Delikatnie, powoli wlej na wierzch pure gęstniejący pudding chia. Wlewaj go powoli chochelką, aby nie wymieszać warstw.
  9. Przykryj folią deser, aby nie pachniał zapachami z lodówki i schowaj do zgęstnienia.
  10. Gdy pudding stężeje, a nasiona spęcznieją, obłóż go solidnie malinami i miętą. Oczywiście tuż przed podaniem.
  11. Deser może stać 2-3 dni w lodówce, więc spokojnie możesz się nim zajadać przez kilka dni.