Risotto z dyni z dzikim ryżem to przepyszna dyniowa, wytrawna propozycja. Pokochasz ją za kremowość, bogatą strukturę, niezwykłe aromaty wina i tymianku oraz intensywnie pikantny smak parmezanu. Myślę, że to bardzo udana polsko-włoska kooperacja. Uwierzysz, że piękny, pomarańczowy kolor zawdzięcza jedynie dyni?
Jaki ryż wybrać do risotto
Choć do risotto zwykle wykorzystuje się właściwie dwa gatunki ryżu, a mianowicie arborio i carnaroli, ja czasem zmieniam reguły gry. Wspomniane ryże są kleiste, fajnie chłoną płyn i sprawiają, że potrawa jest naturalnie lepka. Jeśli jednak nie masz ich pod ręką, albo masz ochotę na kolorowy ryż pamiętaj o jednej rzeczy. Najważniejsze jest to, żeby Twój ryż się nie rozgotowywał – dlatego zwykły ryż biały, jaśminowy czy basmati odpadają. Dziś wykorzystałam ryż długoziarnisty z dzikim. Dziki ryż ma przyjemnie kwaskowy smak i śliczny fioletowy kolor. Idealnie kontrastuje z pomarańczowym. Wspomnianą mieszankę, możesz zrobić samodzielnie lub kupić gotową, np. od Uncle Ben’sa. Lubię ją, szczególnie za to, że ryż się nie klei i gotuje al dente, ale też świetnie wygląda na talerzu. Nie wiem jak oni to robią, że ich ryż gotuje się w 20 minut. Zwykle dziki ryż potrafi gotować się nawet 40-50 minut, po moczeniu przez noc.
Risotto z dyni z dzikim ryżem
Przede wszystkim, gdy robisz risotto z dyni z dzikim ryżem (i każde inne risotto) musisz pamietać o podsmażeniu warzyw z ryżem. Ten krok jest kluczowy. Dopiero po chwili i w porcjach wlewaj do garnka wino i bulion lub wodę. Jeśli wlejesz płyn od razu nie uzyskasz tego wspaniałego efektu idealnej kremowości. Mieszaj risotto i nie opuszczaj go na dłużej niż 3-4 minuty, bo się przypali. Cierpliwie je podlewaj, a efekt będzie piorunujący. Na zakończenie dorzuć do garnka parmezan, bez niego kuchnia włoska nie istnieje, oraz odrobinę masła. Masło przyjemnie dopieści danie, dlatego nie pomijaj tego kroku. Przygotowanie dobrego risotto zajmie Ci maksymalnie 25-30 minut, więc chyba nie ma na co czekać. Bierzmy się do roboty!
na 3-4 porcjeSkładniki
Przygotowanie