Zbliża się Majówka! Tak! W końcu! A do grillowanej kiełbaski warto przygotować też coś świeżego i lekkiego. Taka właśnie jest sałatka grecka. Każdy ją lubi, a przygotujesz ją zaledwie w kilka minut. Na dodatek, jeśli wykażesz się sprytem, długo będzie świeża i chrupiąca. Zatem do dzieła!
Sałatka grecka
Chyba każdemu z nas zdarzyło się jeść namoczoną sałatkę. To doświadczenie, choć nie jest traumatyczne, do najprzyjemniejszych również nie należy. Ale jak sprawić, żeby warzywa długo pozostały świeże i chrupiące? Choć mogłabym robić długi wstęp, nie widzę ku temu powodu. Przede wszystkim nie możesz ich solić – bo wtedy wypłyną z nich soki, a po drugie każdą porcję warzyw mieszaj z sosem dopiero przed podaniem. Tylko tyle i aż tyle. Gwarantuję Ci, że robi to ogromną różnicę.
Sałatka na grilla
Sałatka grecka jest idealna na grilla, bo świetnie dopełnia smak większości dań, ze względu na to, że ma bardzo neutralny i świeży smak. Na dodatek możesz ją zapakować w pojemnik i nakładać wtedy, kiedy Ci potrzeba. W przeciwieństwie do sałatek z sałatą zawsze wygląda estetycznie, dlatego, że składa się z twardych warzyw. Właściwie jest też banalnie prosta w przygotowaniu – wystarczy, że pokroisz warzywa, skropisz je oliwą z cytryną i już masz sałatkę. To naprawdę niewiele, a efekt jest wspaniały.
Składniki
RADA: sałatkę mieszaj z sosem i solą tuż przed podaniem, dzięki temu dłużej będzie świeża i chrupiąca
RADA 2: Jeśli chcesz równo pokroić ser feta nasmaruj nóż olejem, dzięki temu ser nie będzie się do niego kleił.
Przygotowanie