sałatka z avocado i bekonem

Sałatka z avocado i bekonem

Jedno z moich ulubionych dań – sałatka z avocado, z bekon i sosem miodowo-musztardowym. Jem ją co najmniej raz w tygodniu, czasem częściej i chyba nigdy mi się nie znudzi. Jest pyszna. Chrupiący bekon, mięciutkie avocado, soczyste pomidory i cierpka sałata to idealne połączenie. 

Sałatka z avocado i bekonem

Sałatki jem bardzo często, ale dość trudno się je fotografuje (bo zwykle wyglądają jak jeden wielki bałagan), dlatego rzadko wrzucam podobne przepisy. Drugim powodem, jest to, że zjadam je, ja bądź goście, zanim zdążę w ogóle pomyśleć o ich sfotografowaniu. Warzywa to dar niebios, a dobry sos, np. ten musztardowo-miodowy, wynosi je na wyższy poziom. Sałatka z bekonem i avocado to klasyk, kiedyś zamawiałam podobną w Salad Story, do momentu, w którym przestali smażyć bekon. Tłuste kawałki surowego boczku to okropność w czystej postaci. Jeśli bekon nie jest apetycznie chrupiący, cały czar jego jedzenia pryska. Dlatego dokładnie go podsmaż albo wytop w mikrofalówce lub w piekarniku. 

sałatka z avocado i bekonem
Sałatka z avocado i chrupiącym bekonem

Jak zacząć jeść warzywa

Wspominałam już o dobrym sosie. Po drugie łatwiej jeść warzywa, kiedy je sobie przygotujesz w osobnych pojemnikach. Jak ja sobie z tym radzę? Kupuję gotowe mieszanki sałat albo sama je kroję i wkładam do pojemników. Podobnie robię z avocado, cebulą czy kawałkami papryki. Jeśli mi coś zostanie chowam to do jednego pojemnika jako składniki kolejnej sałatki. Tym sposobem nic się nie marnuje, a ja jem warzywa częściej niż chciałoby mi się je kroić. Fakt, kanapka to szybka przekąska, ale jedynie sałatki sprawią, że będziesz jeść zdrowo i smacznie. Dlatego w innych pojemnikach przechowuj dodatki do sałatek – chrupiący bekon, kawałki sera czy tarty ser do podsypywania i łącz je z warzywami, kiedy zgłodniejesz. Wierz mi, to nie tylko oszczędność czasu ale przede wszystkim troska o Twoje zdrowie. 

Składniki

na 1 porcję

  • 1/2 avocado
  • 1-2 garście mieszanki sałat 
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 plasterki surowego bekonu wędzonego
  • 5-6 orzechów np. pekan
  • 1 łyżka soku z cytryny 

sos:

  • 1 łyżka musztardy stołowej
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka oliwy extra virgin 
  • sól, płatki chilli 

Przygotowanie

  1. Składniki sosu wymieszaj i dopraw szczyptą soli i chilli. 
  2. Warzywa umyj.
  3. Sałatę ułóż w misce. 
  4. Bekon wytop na patelni albo w mikrofalówce (kładę go na talerzu i smażę 1 minutę, obracam i smażę jeszcze 15-30 sekund – jest idealnie chrupiący bez bałaganu). Odstaw.
  5. Avocado pokrój w kostkę, skrop cytryną i posól. Połóż na sałacie.
  6. Dołóż pokrojone na połowy pomidorki, pokruszony bekon i plasterki cebuli (idealnie pasuje do avocado).
  7. Na wierzchu ułóż też orzechy i skrop sałatkę sosem. 
  8. Smacznego!