Pyszna sałatka z kurczakiem i jabłkiem. Idealna na drugie śniadanie, lekki obiad czy kolację. Mięciutki i soczysty kurczak sous vide ze słodko-kwaśną żurawiną, chrupiącym selerem i soczystym jabłkiem to idealne połączenie tej jesieni. Zrób ją już dziś, ponieważ jest pyszna, lekka i sycąca.
Sałatka z kurczakiem i jabłkiem
Jabłko jest owocem uniwersalnym. Przede wszystkim dlatego, że jest wiele odmian jabłoni, a wiele odmian oznacza wiele rodzajów jabłek. Dzięki temu możesz dowolnie eksperymentować i wybierać odpowiednie jabłko do danego dania. Sałatka z kurczakiem i jabłkiem będzie pyszna z kwaśno-słodkim jabłkiem champion lub antonówką. Najważniejsze jest to, aby owoce były twarde i chrupiące. Dopełnieniem sałatki jest chrupiący seler, który wbrew pozorom może być naprawdę smaczny. Wystarczy, że wymieszasz go z kontrastującymi składnikami np. żurawiną i delikatnym kurczakiem. Dzięki temu połączeniu sałatka jest naprawdę pyszna, nietypowa i niezwykle chrupiąca.
Kurczak sous vide
Maszynę do gotowania sous vide jakiś czas temu kupił mój mąż. Cały zestaw kosztował ok. 450 zł i powiem Ci, że niesłychanie mnie zaskoczył. Wiele razy jadłam dania sous vide w restauracjach, ale nie przypuszczałam, że niedużym kosztem można je przygotować w domu. Nie wiem czy wiesz, ale to jak zmieniają się dania gotowane w worku próżniowym jest niesłychane. Smakują o wiele bardziej wyraziście, tak jakby ich smak się kondensował. Kurczak sous vide jest niesłychanie miękki, kremowy i delikatny. Taki efekt bardzo trudno uzyskać inną metodą. Dlatego zachęcam Cię do zbadania tematu sous vide, jeśli jesteś pasjonatem/tką dobrej kuchni.
dodatkowo:Składniki
Przygotowanie