sałatka z makreli przepis

Sałatka z makreli

Jeśli lubisz zdrowe sałatki bogate w błonnik i kwasy Omega to coś dla ciebie. Ale, żeby lubić zdrowe i pyszne jedzenie wcale nie musisz być sportowcem, bo ta sałatka, która przypomina paprykarz, posmakuje każdemu wielbicielowi ryb. Dodatek miksu fasolek z ciecierzycą i ryżu sprawia, że jest bardzo sycąca i idealnie nadaje się np. na kolację. Możesz przygotować ją wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce, przez 3-4 dni, jest idealna gdy masz ochotę na coś sycącego i pysznego.

Jaka makrela w puszce jest najlepsza?

Tutaj ponownie odsyłam do czytania etykiet. Makrela makreli nierówna. Wybierz tę, która składa się z mięsa czyli ma na opakowaniu napisane “filet z makreli” a nie np. “makrela”. W makreli są ścinki i skórki, natomiast filet to właściwie samo mięso z ryby. Oczywiście ważne jest to, aby ryba była bez konserwantów. Najsmaczniejsza jest ryba w zalewie z pomidorami.

sałatka z makreli
Sałatka z makreli z ogórkim, ciecierzycą i miksem fasoli

W prostocie siła

Taka sałatka to właściwie kilka składników. Warto wybierać proste i wartościowe dania, których przygotowanie nie zajmie Ci połowy dnia. To idealny pomysł dla zabieganych. Oczywiście jeśli np. zostanie Ci trochę ryżu z wczorajszego obiadu użyj go do sałatki, co jeszcze przyśpieszy jej przygotowanie.

Składniki

  • 2 puszki filetów z makreli w sosie pomidorowym
  • 1 puszka mieszanki fasoli z ciecierzycą
  • 3 ogórki kiszone
  • 50 g suchego ryżu, ugotowanego
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ryż ugotuj i wystudź.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.
  3. Podawaj od razu lub daj sałatce się “przegryźć” w lodówce.