sałatka z serem halloumi

Sałatka z serem halloumi

Sałatka z grillowanej cukinii, pomidorów i sera halloumi to ostatnio jedno z moich ulubionych dań. Pyszne warzywa i słony, chrupiący, lekko ciągnący ser halloumi to naprawdę szybki sposób na obiad czy kolację. To pyszna i prosta sałatka. 

sałatka z serem halloumi
Sałatka z serem halloumi

Sałatka z serem halloumi 

Grecki ser halloumi przyjemnie chrzęści między zębami i jest słony. Wydaje mi się, że nie ma drugiego takiego sera, ma naprawdę wyjątkowy smak. Niewątpliwie najsmaczniejszy jest grillowany, gdy plasterki halloumi pokrywają się chrupiącą, złotą skorupką. Smażę go zwyczajnie, na skropionej oliwą patelni. Wierz mi, że niewiele trzeba, żeby zmienić go w pyszne i sycące danie. W związku z tym, że ostatnio staram się jeść zdrowo, sięgam po sprawdzone źródła białka. W tym przypadku ser, który łączę z bogatymi w witaminy i błonnik warzywami. Przede wszystkim dlatego, że teraz są nasze, lokalne i bardzo smaczne. 

Sos balsamiczny do sałatki 

Myślę, że to właśnie dobry sos sprawia, że warzywa przestają być nudne. Dlatego jeśli nie chcesz za każdym razem robić winegretu, po prostu kup sobie butelkę sosu balsamicznego. Robi się go z cukru i octu balsamicznego, które gotuje się do zagęszczenia. Na zakończenie dodam, że możesz go używać solo lub robić na jego bazie inne sosy. Dziś pokażę Ci przepis na sos musztardowo-balsamiczny. Wracając do kremu balsamicznego. Kupuję go w różnych sklepach, rzadko, bo butelka starsza na bardzo długo. W Lidlu znajdziesz całkiem smaczny, lubię też sos Monini. Podczas zakupów zerknij na listę składników, oczywiście jak w przypadku wszystkich gotowych produktów, nie powinna być zbyt długa. 

sos balsamico do sałatki
Sos balsamiczno-musztardowy do sałatki. Jest słodko-kwaśny z pikantną nutą

Składniki

na 1 porcję

  • 1 nieduża cukinia 
  • 1 średni pomidor
  • garść rukoli
  • 1/2 (ok. 100 g) sera halloumi
  • sól
  • suszony czosnek 
  • listki świeżej bazylii
  • odrobina oliwy/oleju do smażenia

sos balsamiczny-musztardowy:

  • 1 łyżka kremu balsamicznego
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej lub stołowej
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie

  1. Cukinię umyj i pokrój w plasterki o grubości 5 mm.
  2. Pomidora pokrój w plasterki.
  3. Dopraw cukinię solą i suszonym czosnkiem (taka jest najsmaczniejsza).
  4. Patelnię skrop oliwą w sprayu lub wysmaruj pędzelkiem. 
  5. Na rozgrzanej patelni grilluj cukinię. 
  6. Gdy będzie złota z obu stron zdejmij ją z patelni.
  7. Patelnię ponownie posmaruj olejem i grilluj na niej ser, z obu stron.
  8. Złocisty ser odstaw. 
  9. Na talerzu rozłóż rukolę, ułóż na zmianę pomidora, cukinię i ser. 
  10. Posyp listkami bazylii.
  11. Składniki sosu wymieszaj.
  12. Sałatkę polej sosem (nie musisz zużyć całego od razu).
  13. Podawaj (możesz posolić sałatkę, ale uważaj z solą – ser jest dość słony).