Sałatka z grillowanej cukinii, pomidorów i sera halloumi to ostatnio jedno z moich ulubionych dań. Pyszne warzywa i słony, chrupiący, lekko ciągnący ser halloumi to naprawdę szybki sposób na obiad czy kolację. To pyszna i prosta sałatka.
Sałatka z serem halloumi
Grecki ser halloumi przyjemnie chrzęści między zębami i jest słony. Wydaje mi się, że nie ma drugiego takiego sera, ma naprawdę wyjątkowy smak. Niewątpliwie najsmaczniejszy jest grillowany, gdy plasterki halloumi pokrywają się chrupiącą, złotą skorupką. Smażę go zwyczajnie, na skropionej oliwą patelni. Wierz mi, że niewiele trzeba, żeby zmienić go w pyszne i sycące danie. W związku z tym, że ostatnio staram się jeść zdrowo, sięgam po sprawdzone źródła białka. W tym przypadku ser, który łączę z bogatymi w witaminy i błonnik warzywami. Przede wszystkim dlatego, że teraz są nasze, lokalne i bardzo smaczne.
Sos balsamiczny do sałatki
Myślę, że to właśnie dobry sos sprawia, że warzywa przestają być nudne. Dlatego jeśli nie chcesz za każdym razem robić winegretu, po prostu kup sobie butelkę sosu balsamicznego. Robi się go z cukru i octu balsamicznego, które gotuje się do zagęszczenia. Na zakończenie dodam, że możesz go używać solo lub robić na jego bazie inne sosy. Dziś pokażę Ci przepis na sos musztardowo-balsamiczny. Wracając do kremu balsamicznego. Kupuję go w różnych sklepach, rzadko, bo butelka starsza na bardzo długo. W Lidlu znajdziesz całkiem smaczny, lubię też sos Monini. Podczas zakupów zerknij na listę składników, oczywiście jak w przypadku wszystkich gotowych produktów, nie powinna być zbyt długa.
na 1 porcję sos balsamiczny-musztardowy:Składniki
Przygotowanie