sernik królewski na ciemnym spodzie

Sernik królewski – sernik na ciemnym spodzie

Sernik Królewski pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Piekła go moja ciocia, która była królową wypieków. Spod jej ręki wychodziły same cuda. Idealne serniki, racuchy, babki czy makowce. Uwielbiałam je jeść. Dlatego dziś mam dla Ciebie mój rodzinny, troszkę ulepszony przepis na tradycyjny  sernik królewski na spodzie z kakaowego kruchego ciasta z kakaową kruszonką na wierzchu. To ciasto jest wprost idealne. Kremowe, lekkie, puszyste o smaku kakao i wanilii.

Sernik królewski z mojego dzieciństwa

Taki sernik piekła moja ciocia. Pamiętam go jeszcze z dzieciństwa. Najważniejsze jest w nim to, aby wedle możliwości, użyć sera samodzielnie zmielonego. Tłusty, lekko kwaśny twaróg zmienia smak tego sernika, gdy upieczesz go z sera już zmielonego, jest pyszny, ale ma troszkę inny smak, niż ten, który pamiętam sprzed lat. Do sera możesz dodać odrobinę skórki z cytryny, rodzynki czy kandyzowane owoce. Czego dusza zapragnie. Eksperymentuj i szukaj swoich pomysłów na świąteczne wypieki, bazując na klasykach sprzed lat.

 

sernik królewski na ciemnym spodzie
Sernik królewski na ciemnym spodzie

 

Składniki

forma 20×30 cm

ciasto

  • 2 szklanki mąki tortowej (ok.320 g)
  • 3 łyżki kakao
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

masa serowa:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru

Przygotowanie

Rada: składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej

ciasto:

  1. Mąkę z cukrem pudrem i kakao przesiej do miski.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i żółtka.
  3. Szybko zagnieć ciasto.
  4. Ciasto podziel na pół. 1 część schowaj na 30 min do lodówki, drugą do zamrażarki (do starcia na tarce).
  5. W tym czasie przygotuj masę serową.

masa serowa:

  1. Masło ubij z cukrem pudrem i cukrem z wanilią (lub ekstraktem waniliowym).
  2. Ubijaj i dodawaj po jajku, każde kolejne, gdy poprzednie połączy się z masą.
  3. Dodaj budyń, wymieszaj i dodaj zmielony ser.
  4. Odstaw.

składanie:

  1. Ciastem z lodówki wylep wyłożoną papierem formę np. 20×30 cm.
  2. Ponakłuwaj ją widelcem.
  3. Wylej na ciasto ser.
  4. Na ser zetrzyj resztę ciasta – część z zamrażarki.
  5. Piecz w 160 stopniach przez 45-50 minut.
  6. Gotowy sernik wystudź i przechowuj w lodówce.
  7. Najsmaczniejszy jest na drugi dzień.