Sernik Królewski pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Piekła go moja ciocia, która była królową wypieków. Spod jej ręki wychodziły same cuda. Idealne serniki, racuchy, babki czy makowce. Uwielbiałam je jeść. Dlatego dziś mam dla Ciebie mój rodzinny, troszkę ulepszony przepis na tradycyjny sernik królewski na spodzie z kakaowego kruchego ciasta z kakaową kruszonką na wierzchu. To ciasto jest wprost idealne. Kremowe, lekkie, puszyste o smaku kakao i wanilii.
Sernik królewski z mojego dzieciństwa
Taki sernik piekła moja ciocia. Pamiętam go jeszcze z dzieciństwa. Najważniejsze jest w nim to, aby wedle możliwości, użyć sera samodzielnie zmielonego. Tłusty, lekko kwaśny twaróg zmienia smak tego sernika, gdy upieczesz go z sera już zmielonego, jest pyszny, ale ma troszkę inny smak, niż ten, który pamiętam sprzed lat. Do sera możesz dodać odrobinę skórki z cytryny, rodzynki czy kandyzowane owoce. Czego dusza zapragnie. Eksperymentuj i szukaj swoich pomysłów na świąteczne wypieki, bazując na klasykach sprzed lat.
forma 20×30 cm ciasto masa serowa:Składniki
Rada: składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej ciasto: masa serowa: składanie:Przygotowanie