Truskawkowe szaleństwo trwa. Już niebawem przyjdzie pora na przetwory, ale dziś kolej na przepyszny, szybki i kremowy sernik na zimno z Nutellą i podwójną warstwą galaretki z prawdziwych truskawek. Coś absolutnie przepysznego!
Sernik na zimno
Żeby sernik na zimno był zwarty i kremowy musi bazować na dobrym, tłustym serku. Taki waśnie jest mascarpone. Mascarpone ma odpowiednią ilość tłuszczu, aby utrzymać strukturę sernika, bez konieczności dodawania do niego żelatyny, którą zwykle trudno jest odmierzyć. Smak i konsystencję deseru wzbogaca też Nutella, dzięki której są one absolutnie wspaniałe. Sernik jest przepyszny! Jeśli nie umiesz gotować to przepis idealny dla Ciebie – sernik przygotujesz w kilkanaście minut z paru składników i zaręczam Ci wszystkim będzie smakować.
Podwójna galaretka
Podwójna warstwa galaretki to w tym serniku absolutny hit. Wykorzystałam płaską blachę do pieczenia i rozlałam na niej galaretkę truskawkową ze zmiksowanymi truskawkami, aby szybciej złożyć sernik. Następnie mocno schłodziłam galaretkę i włożyłam wycięte koła do sernika. Tobie jednak radzę skorzystać z prostszego sposobu na uzyskanie warstw w cieśnie, po prostu wyłóż połowę masy sernikowej, na to wylej połowę galaretki, a gdy stężeją czynność powtórz. Efekt? Piorunujący!
tortownica 20 cm Składniki
Przygotowanie