sernik na zimno z nutellą

Sernik na zimno z Nutellą i galaretką z truskawek

Truskawkowe szaleństwo trwa. Już niebawem przyjdzie pora na przetwory, ale dziś kolej na przepyszny, szybki i  kremowy sernik na zimno z Nutellą i podwójną warstwą galaretki z prawdziwych truskawek. Coś absolutnie przepysznego! 

sernik na zimno
Pyszny sernik na zimno z Nutellą i truskawkami

Sernik na zimno

Żeby sernik na zimno był zwarty i kremowy musi bazować na dobrym, tłustym serku. Taki waśnie jest mascarpone. Mascarpone ma odpowiednią ilość tłuszczu, aby utrzymać strukturę sernika, bez konieczności dodawania do niego żelatyny, którą zwykle trudno jest odmierzyć. Smak i konsystencję deseru wzbogaca też Nutella, dzięki której są one absolutnie wspaniałe. Sernik jest przepyszny! Jeśli nie umiesz gotować to przepis idealny dla Ciebie – sernik przygotujesz w kilkanaście minut z paru składników i zaręczam Ci wszystkim będzie smakować. 

sernik na zimno z nutellą
Sernik na zimno z nutellą

Podwójna galaretka

Podwójna warstwa galaretki to w tym serniku absolutny hit. Wykorzystałam płaską blachę do pieczenia i rozlałam na niej galaretkę truskawkową ze zmiksowanymi truskawkami, aby szybciej złożyć sernik. Następnie mocno schłodziłam galaretkę i włożyłam wycięte koła do sernika. Tobie jednak radzę skorzystać z prostszego sposobu na uzyskanie warstw w cieśnie, po prostu wyłóż połowę masy sernikowej, na to wylej połowę galaretki, a gdy stężeją czynność powtórz. Efekt? Piorunujący!

Składniki

tortownica 20 cm 

  • 200 g mascarpone
  • 200 g kremowego, tłustego sera białego o zaw. 5 % tłuszczu
  • 200 g nutelli 
  • 120 g herbatników petit bure
  • 100 g masła
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250 ml (1 szklanka) pure z truskawek

Przygotowanie

  1. Herbatniki zmiksuj w blenderze na piasek. 
  2. Masło stop. 
  3. Herbatniki zmiksuj z ciepłym masłem na lepki piasek. 
  4. Tortownicę wyłóż folią spożywczą, ale jeśli jest szczelna i silikonowa, nie musisz.
  5. Wysyp ciasteczka na dno tortownicy i uformuj równy spód, dociskając ciasteczka rękami do blaszki.
  6. Schowaj spód do lodówki.
  7. Galaretkę rozpuść w 150 ml wrzątku. 
  8. Zmiksuj na pure taką ilość truskawek, aby otrzymać 250 ml przecieru. 
  9. Truskawki wymieszaj z lekko przestudzoną galaretką.
  10. Nutellę podgrzej w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, aby była płynna. 
  11. Mascarpone zmiksuj z serem białym na kremową masę. 
  12. Do sera dodaj Nutellę i zmiksuj ponownie. 
  13. Podczas kolejnych kroków galaretkę truskawkową trzymaj poza lodówką, a masę serową w lodówce. 
  14. Na spód wyłóż 1/2 masy sernikowej, schłodź, ok. 10 min. 
  15. Wylej połowę galaretki truskawkowej. Schłódź do stężenia.
  16. Gdy galaretka stężeje wlej kolejną porcję sernika. Schłódź 10 min. 
  17. Następnie wylej delikatnie resztę tężejącej galaretki. 
  18. Schłódź sernik przez noc.
  19. Podawaj udekorowany truskawkami.