Przepis na pyszny, bardzo kremowy sernik waniliowy bez cukru, na ciasteczkowym spodzie z soczystymi malinami. Prosty przepis, który dzięki kilku patentom, na stałe wejdzie do Twoich ulubionych.
Spód do sernika waniliowego bez cukru
Najprostszy spód do ciasta zrobisz z ciasteczek. Wybierz suche, chrupiące i twarde herbatniki. Ja sięgam po ciasteczka Lotus lub imbirowe herbatniki z Ikei. Są pysznie pikantne i chrupiące, dlatego świetnie wzbogacają smak sernika. Ciasteczka zmiksuj z masłem, olejem kokosowym lub masłem ciasteczkowym. Akurat miałam masło ciasteczkowe, więc postanowiłam je wykorzystać, bo podkręca smak herbatników, ale sam olej czy masło też będą dobre. Niegdyś zawsze robiłam do sernika kruche ciasto. Teraz częściej sięgam po właśnie taki spód, ponieważ robię go bez bałaganu i w kilka chwil.
Jak zrobić sernik waniliowy bez cukru
Przede wszystkim kremowy sernik musisz piec w niskiej temperaturze. 150/160 stopni to absolutna górna granica. Powyżej niej sernik będzie bardziej suchy i zwarty. Dzięki niższej temperaturze, można zrezygnować też z dużej ilości tłuszczu w serniku, bo i on odgrywa kluczową rolę w strukturze ciasta. Na zakończenie dodam, że mój sernik waniliowy bez cukru smakuje wręcz bosko. Bez wątpienia to zasługa erytrolu, który choć nie ma kalorii smakuje tak samo jak cukier. Słodziki zwykle mają nieprzyjemny posmak. Jednak erytrol jest inny. Bije na głowę gorzką stewię i aspartam o chemicznym posmaku.
na sernik o śr. 24-26 cm spód: dodatkowo:Składniki
Rada 1: poza sezonem użyj mrożonych malin – podgotuj je z 2-3 łyżkami erytrolu i podaj jako sos.
Rada 2: jeśli chcesz, żeby spód był grubszy zrób go z podwójnej porcji składników.
Przygotowanie