Pyszne ciasto seromakowiec to prawdziwy klasyk naszej, rodzimej kuchni. Pamiętam, że zwykle robiły go moje ciocie czy babcie. Zawsze lubiłam to ciasto, bo kojarzyło mi się ze świętami i spotkaniami z rodziną. Mój seromakowiec to proste połączenie masy makowej i sernika, z kruchym ciastem. Czy coś może tu nie smakować?
Przepis na seromakowiec
Chciałam poczęstować czymś wyjątkowym ekipę, która nas ostatnio odwiedziła. Dlatego zrobiłam właśnie to ciasto. Muszę przyznać, że zniknęło w mgnieniu oka, ale zdążyłam odłożyć dwa kawałki do zdjęć. Seromakowiec robię z gotowej masy makowej. W przeciwieństwie do suchego maku, nie trzeba jej gotować ani mielić. Niegdyś to robiłam, ale teraz nie mam już na to czasu. Jeśli kupisz masę bez konserwantów, może być naprawdę dobra. Zwykle gotowa masa makowa nie na zbyt wiele bakalii, dlatego zawsze dodaję do niej rodzynki, orzechy i kandyzowane skórki. Zwróć uwagę na fakt, że dodaję do maku skórkę otartą ze świeżej cytryny. Wierz mi ten trik zmienia postać rzeczy. Taki makowiec jest niesamowicie wyrazisty i pyszny. Dlatego nie pomijaj jej w liście składników.
Masa serowa na Seromakowiec
Ważnym aspektem ciasta jest masa na sernik. Sernik gwarantuje, że ciasto będzie kremowe i pyszne. Odpowiednia proporcja składników gwarantuje, że będzie nie tylko pyszny, ale i zwarty, po pokrojeniu. Do sernika zawsze dodaję cukier z prawdziwą wanilią, dzięki niemu ma wyjątkowy aromat. Prawie zawsze ubijam też całe jajka, dlatego, żeby zapewnić sernikowi odpowiednią puszystość. Niegdyś ubijałam osobno żółtka i białka, ale sernik był przez to za bardzo niestabilny. Bardzo rósł, a później pękał i się odkształcał. Dlatego ubij jajka i wmieszaj ser bardzo delikatnie, aby została w nim odpowiednia ilość powietrza. Nie za duża i nie za mała. Na zakończenie dodam, że to ciasto naprawdę wymiata. Ma w sobie wszystko czego trzeba deserowi – pyszny spód, kremowy sernik i słodki, bogaty w bakalie makowiec. Naprawdę musisz upiec je w te święta.
ciasto: sernik: makowiec: Składniki
Przygotowanie