Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Można ją przygotować w kilka minut i zawsze jest bardzo smaczna. Zwykle kupuję filet, który nie ma ości i bez trudu mogą go jeść dzieci. Uwielbiam łososia z nutą czosnku i cytryny, podlanego przypiekanym masłem. Wydawać by się mogło, że przygotowanie łososia z patelni to nic trudnego, jednak wcale tak nie jest. Dlatego, że łosoś lubi wyschnąć albo wyjść niedosmażony, z uwagi na to, ze filet jest dość gruby. Przygotuj go jednak według moich wskazówek i zawsze będzie idealny.
Gdzie kupić dobrego łososia
Moje dzieci uwielbiają jeść łososia, w związku z czym kupuję go dość często. Zwykle kupuję cały duży filet łososia norweskiego, bo starcza na obiad dla mojej czteroosobowej rodziny, nawet z niewielką dokładką dla mojego syna, który uwielbia jeść, nie tylko ryby. Zaopatruję się w dużych marketach, na targach lub w sklepach rybnych. W dużych sklepach jest najtaniej. Cały filet kosztuje tam około 40-50 zł za kilogram. Mniejsze porcje ryby np. dla 1 lub 2 osób kupisz drożej – kosztują około 60-70 zł za kilogram. Godny uwagi jest też łosoś pacyficzny, ponieważ łowi się go w oceanie, w przeciwieństwie do łososia hodowlanego. Jednak łosoś pacyficzny, choć bardziej naturalny i zdrowszy, jest droższy od norweskiego. Kosztuje od 100 zł wzwyż za kilogram.
Jak usmażyć łososia
Wystarczy kilka trików, a Twój łosoś będzie idealny. Jeśli możesz sobie pozwolić na to, aby dłużej się marynował zrób to. Zawsze kładź rybę na patelni skórą do dołu, dzięki temu zachowa piękny kształt. Po usmażeniu mięso odchodzi od skóry więc się nią nie przejmuj. Resztę trików znajdziesz w przepisie. Smacznego!
składniki na 2 porcje:Składniki
Przygotowanie
Rada: jeśli filet jest dość gruby wyłącz palnik i zostaw łososia pod przykryciem na 4-5 minut na patelni, aby doszedł po usmażeniu.