Jak zrobić spaghetti bolognese? Oto prosty przepis na makaron z sosem bolognese, który robię od lat. Właśnie w tej wersji ze smażonym mięsem i warzywami, w intensywnie pomidorowym sosie najbardziej lubią go moje dzieci. Ale nie tylko. Oto obiad, który uwielbiają i mali i duzi – prawdziwa klasyka włoskiej kuchni, ale w zdrowszej wersji.
Sos do spaghetti bolognese
Przede wszystkim na dobry sos składa się dobrej jakości mięso przysmażone na oliwie z przyprawami i warzywa. Z pewnością jakość mięsa jest tu kluczowa. Choć Włosi uparcie dodają do bolognese wołowinę, myślę, że lepszy będzie chudszy mielony indyk. Oczywiście czasem robię bolognese z wołowiną, ma wtedy bardziej głęboki smak, ale na co dzień przygotowuję drobiową wersję bolognese z ukrytymi w nim warzywami.
Warzywa w sosie bolognese
Ogromne zdziwienie wyraził wczoraj mój syn, gdy dowiedział się, że w sosie są marchewka i cebula. A jednak mój drogi! Dlatego jeśli chcesz, żeby Twoje dziecko jadło więcej warzyw, Ty również ukrywaj je w swoich daniach. Sos pomidorowy to idealna przykrywka! Jeśli chodzi o inne dodatki do sosu bolognese to godna uwagi jest też wędzona papryka. Choć z natury węgierska, świetnie sprawdza się w kuchni włoskiej. Używam jej bardzo często, a do bolognese pasuje idealnie. Świetnie wzbogaca jego smak, nadaje pyszną, wędzoną nutkę i podkreśla kolor sosu. To jedna z tych przypraw, która gdy już trafi do Twojej kuchni okazuje się niezbędna i niezastąpiona, jakby zawsze w niej była.
Spaghetti bolognese
Do pysznego sosu wybierz dobrej jakości makaron przygotowany w 100 % z pszenicy durum. To twarda odmiana pszenicy, z której otrzymuje się makaron o większej elastyczności, który dodatkowo podczas gotowania nie zmienia się w papkę. Myślę, że warto wspomnieć o tym, że sos przylega do niego idealnie. Oczywiście jeśli gotujesz makaron do spaghetti bolognese, ugotuj go al dente i nie płucz go przed dodaniem do sosu. Jeśli zamierzasz podać danie później, bo np. czekasz na resztę domowników, wymieszaj gorący makaron z odrobiną oliwy, która zabezpieczy go przed sklejeniem się w jedną wielką kluchę.
Zdrowe spaghetti bolognese
Nie ukrywam, że to o wiele lżejsza i mniej kaloryczna wersja spaghetti bolognese. Włosi smażą tłustą, mieloną wołowinę na oliwie, a później duszą ją z pomidorami, warzywami i winem. Niekoniecznie chciałabym, żeby taką wersję jadło moje dziecko. Dlatego kładę przed Tobą przepis na dziecięcą, a równocześnie odchudzoną wersję tego włoskiego klasyka, która w niczym, prócz kalorii, nie ustępuje oryginałowi. Bez wątpienia jest równie pyszna i bardzo pomidorowa. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo jak wszystkim, którzy jedli spaghetti bolognese w moim domu.
4-5 porcji dodatkowo:Składniki
Przygotowanie