Klasyczna szarlotka to ulubione ciasto wielu moich przyjaciół, podejrzewam, że Twoich również. Kwaśne jabłka, w gęstym waniliowo-cytrynowym syropie, kruche maślane ciasto, a na wierzchu gałka lodów waniliowych. Musisz się zgodzić, że to połączenie idealne. Oto mój sprawdzony przepis na szarlotkę, którą piekłam już dziesiątki, jeśli nie setki razy. Zrób ją i Ty.
Szarlotka z jabłkami
Ze względu na fakt, że to jabłka tworzą szarlotkę musisz wybrać naprawdę dobre owoce. Przede wszystkim muszą być twarde, soczyste i naturalnie słodkie z lekko kwaskową nutą. Tradycyjnie do ciasta wybiera się antonówkę lub szarą renetę. Jednak ja zwykle wybieram jabłka champion, ligol lub gala. Uważam, że mają idealny balans smaków. Są równocześnie słodkie i kwaskowe oraz bardzo soczyste. Do jabłek dodaję dużą ilość cytryny, aby zachowały piękny, jasny kolor. Zwykle wybieram też dodatek dużej ilości wanilii, a nie cynamonu. Jeśli lubisz cynamon możesz oczywiście dodać 1-2 łyżeczki przyprawy na wspomnianą w przepisie ilość jabłek. Jednak dziś w ogóle nie dodałam do ciasta cynamonu. A jaka będzie Twoja idealna szarlotka?
Kruche ciasto i szarlotka
Przede wszystkim taka, z idealnym kruchym ciastem! W końcu jabłka muszą być zamknięte w pysznej, kruchej, maślanej otoczce. Do kruchego ciasta bardzo rzadko używam proszku do pieczenia. Jeśli chcę, aby ciasto się nie pofałdowało i równomiernie urosło, jak w przypadku szarlotki, ciasteczek i kruchych spodów, pomijam proszek. Z pewnością estetyczny wygląd ciasta ma znaczenie, więc staram się, żeby deserem nasycić również oczy. Co do kolejnych składników. Do kruchego ciasta dodaj cukier puder. Puder sprawia, że ciasto rozpływa się w ustach i jest absolutnie niezbędny. Przede wszystkim nie chrupie w cieście po upieczeniu. Ciasto kruche wyrabia się bardzo krótko, więc na pewno nie zdąży się w nim rozpuścić. Dlatego lepiej z góry pozbyć się tego problemu. Na zakończenie wspomnę jeszcze o jajkach. Do ciasta kruchego dodawaj jedynie żółtka. Białka sprawiają, że ciasto jest twarde. Lecz broń Boże ich nie wyrzucaj. Zużyj je np. do bezy.
2 małe szarlotki o śr. 20 cm lub 1 duża 20×30 cm jabłka: ciasto:Składniki
Przygotowanie