tarta pomarańczowa

Tarta pomarańczowa z orzechami pekan

Czy Tobie, tak jak i mi, ze Świętami Bożego Narodzenia kojarzą się pomarańcze i mandarynki? Do tej pory, gdy w grudniu czuję ich zapach, przenoszę się do lat swojego dzieciństwa i cieszę się jedząc je przy choince. Od kilku dni chodził za mną ten przepis, a właściwie od Pytania na Śniadanie, w którym byliśmy z Fabianem w sobotę. Właśnie podczas pieczenia pomyślałam o połączeniu pomarańczy.

Przepis na ciasto kruche

Ciasto kruche przygotuj z zimnego masła dzięki temu będzie bardzo kruche i pysznie rozpływające się w ustach. Najważniejsze przy przygotowywaniu ciasta jest to, żeby składniki były zważone. Dlaczego? Przede wszystkim ciasto kruche bardzo zmienia swoje właściwości, gdy równowaga między składnikami jest zachwiana. Ważne są odpowiednie proporcje, tak jak u modelki Victoria’s Secret i nie pogadasz.  Z tego ciasta przygotujesz także pyszne ciasteczka!

tarta pomarańczowa przepis
Tarta pomarańczowa z orzechami pekan na święta

Składniki

ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 3 żółtka

dodatki:

  • słoik ok. 300 g dżemu z pomarańczy
  • 150 g orzechów pekan
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej z cukrem pudrem i waniliowym.
  2. Dodaj pokrojone w drobną kostkę zimne masło i szybko wymieszaj masę opuszkami palców, aż powstanie kruszonka.
  3. Wtedy dodaj żółtka i mieszaj ciasto dalej.
  4. Gdy ciasto się połączy owiń je szczelnie folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
  5. Rozgrzej piekarnik do 160-170 stopni.
  6. Ciasto rozwałkuj (jeśli nie chcesz bałaganu między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) na grubość 5 mm.
  7. Wyłóż nim formę do tarty – okrągłą tortownicę, najlepiej z wyjmowanym dnem.
  8. Ciasto dotnij, aby nie było zbyt wysokie.
  9. Dżem rozsmaruj na cieście.
  10. Na dżemie ułóż równo orzechy.
  11. Piecz tartę przez 30-35 minut, aż dżem ładnie połączy się z orzechami.
  12. Podawaj na ciepło lub zimno. Będzie pyszna z lodami waniliowymi.

Rada: gdyby spód tarty wybrzuszał się podczas pieczenia po prostu przebij bąbelki powietrza widelcem lub nożem.