Czy Tobie, tak jak i mi, ze Świętami Bożego Narodzenia kojarzą się pomarańcze i mandarynki? Do tej pory, gdy w grudniu czuję ich zapach, przenoszę się do lat swojego dzieciństwa i cieszę się jedząc je przy choince. Od kilku dni chodził za mną ten przepis, a właściwie od Pytania na Śniadanie, w którym byliśmy z Fabianem w sobotę. Właśnie podczas pieczenia pomyślałam o połączeniu pomarańczy.
Przepis na ciasto kruche
Ciasto kruche przygotuj z zimnego masła dzięki temu będzie bardzo kruche i pysznie rozpływające się w ustach. Najważniejsze przy przygotowywaniu ciasta jest to, żeby składniki były zważone. Dlaczego? Przede wszystkim ciasto kruche bardzo zmienia swoje właściwości, gdy równowaga między składnikami jest zachwiana. Ważne są odpowiednie proporcje, tak jak u modelki Victoria’s Secret i nie pogadasz. Z tego ciasta przygotujesz także pyszne ciasteczka!
ciasto: dodatki:Składniki
Przygotowanie
Rada: gdyby spód tarty wybrzuszał się podczas pieczenia po prostu przebij bąbelki powietrza widelcem lub nożem.