Jeśli znudziło Ci się klasyczne tiramisu koniecznie spróbuj jego jesiennej wersji. Kwaśne śliwki, słodki, waniliowy krem i chrupiąca, cynamonowa owsiana kruszonka Cię zachwycą.
Lubię klasyczne tiramisu, ale jesienna wersja tego włoskiego deseru jest absolutnym hitem. Goździki, cynamon, wanilia i kwaśne śliwki, a do tego krem z mascarpone… to niesamowita kompozycja smaków. Przyznam, że to jeden z moich ulubionych deserów, a przepis na idealny krem dopieszczałam przez kilka lat. Ale warto było.
Serek mascarpone
Mascarpone to tłusty (ma nawet 60-70% tłuszczu), włoski, biały ser, który ma nieskończenie wiele zastosowań w kuchni. Robiłam z niego sosy do makaronu, torty, desery czy musy czekoladowe, więc jeśli jeszcze tu zawitasz na pewno odkryję przed Tobą wiele ciekawych zastosowań tego serka. Ale nawet największy kulinarny laik kojarzy mascarpone z tiramisu i właśnie dzięki temu deserowi ser zdobył międzynarodową sławę.
Czy do tiramisu dodaje się bitą śmietanę?
Jadłam tiramisu w wielu miejscach i pokrótce rozmówię się najgorszymi błędami popełnianymi przy jego przygotowaniu. Ważne jest, aby dobrze wymieszać serek z jajkami, dzięki ubiciu żółtek krem jest aksamitny. Serek lepiej wymiesza się z jajkami jeśli składniki będą w temperaturze pokojowej. Im lepsze jajka, np. 0 (ekologiczne) tym lepszy będzie deser. Nigdy nie dodajemy do tiramisu bitej śmietany, nie mam pojęcia skąd wziął się ten barbarzyński pomysł. To ubite na sztywną pianę białka dają kremowi jedyną w swoim rodzaju lekkość i puszystość. Na zakończenie przypomnę Ci jeszcze o sparzeniu surowych jajek przed wybiciem ich do miski. Po prostu przelej je wrzątkiem. Przy jedzeniu surowych wybierz te z pewnego źródła z oznakowaniem. Jeśli masz ochotę żółtka możesz ubić z cukrem nad kąpielą wodną i podgrzać je do temp. 50-60 stopni, aby się dodatkowo zabezpieczyć przed niekorzystnymi dla zdrowia drobnoustrojami.
Kilka słów o sosie śliwkowym
Kolejnym wyjątkowym elementem tej kompozycji jest mój korzenny sos śliwkowy z goździkami. Goździki to jedna z moich ulubionych przypraw ponieważ uwielbiam ich ostry, korzenny aromat. Niewątpliwie ze śliwkami komponują się perfekcyjnie. Podczas nakładania sosu śliwkowego do pucharków oczywiście je wyjmuję, dlatego że na twardym goździku można nawet ukruszyć sobie ząb. Podsumowując, dodałam do deseru coś słodkiego, coś orzeźwiającego więc chyba nadeszła pora na chrupiący twist. Kruszonka z płatków owsianych z cynamonem pełni tę rolę idealnie. Chrupie, pięknie pachnie i obłędnie dopełnia tę symfonię smaków i różnych struktur.
na 6 porcji: Krem do Tiramisu: Sos śliwkowy: Kruszonka owsiana:Składniki
Krem: Śliwki: Kruszonka: Składanie:Przygotowanie
Przykryj i schowaj krem do lodówki.
Rady:
Pucharki owiń folią, aby deser nie pachniał zapachami z lodówki. Możesz je też przygotować w zakręcanych słoikach.