Sos tzaztiki to znana na całym świecie przekąska kuchni greckiej. U nas idealne sprawdza się np. na grillu, a że akurat zbliża się majówka, postanowiłam zdradzić Ci mój przepis na to pyszne czosnkowo-ogórkowe cudo.
Sos tzatziki
Przede wszystkim do przygotowania tzatziki zabierz się nawet kilka godzin przed jego podaniem. Samo przygotowanie sosu trwa dosłownie chwilę. Ale musisz naprawdę dobrze osączyć ogórki, żeby pozbyć się jak największej ilości wody, która jest w nich zawarta. Tylko wtedy sos będzie kremowy i gęsty.
Z czym podawać tzatziki
Przede wszystkim z tym co lubisz. Jest pyszny z grillowaną pitą, bułeczką czy ciabattą. Świetnie sprawdza się jako dodatek do pikantnych mięs np. żeberek i skrzydełek. A na upartego możesz też zjeść go z dodatkiem warzyw i jajkiem na śniadanie. To naprawdę wszechstronny i pyszny dodatek. Jeśli lubisz miętę, czosnek i ogórki koniecznie przygotuj go w tym roku np. na grilla.
Składniki
Przygotowanie