Lato trwa, więc koniecznie zjedz wegański Bowl meksykański z dużą ilością słodkich, dojrzałych i świeżych warzyw. Właśnie teraz najłatwiej jeść zdrowo, bo świeże owoce i warzywa są dostępne dosłownie wszędzie! Zrób mój Bowl i rozkoszuj się ich smakiem.
Wegański Bowl meksykański
Białeczko musi się zgadzać, dlatego teraz pora na wegański przepis na Bowl. W przeciwieństwie do bowla z kurczakiem nie zaznasz tu mięsa, jednakże zarówno w fasoli jak i w kukurydzy znajdziesz solidną porcję białka dla swoich mięśni. Zatem łyżki w dłoń fanatycy bicepsów i tricepsów o gołębich sercach!
Witaminy w kukurydzy
Uwielbiam to połączenie, szczególnie teraz, gdy cukrowa kukurydza jest wszędzie i to za 2-3 złote za solidną kolbę. Warto ją jeść, ponieważ ma w sobie witaminy z grupy B, witaminy A, C i E, a także selen, fosfor, cynk i żelazo. Niewątpliwie jest też absurdalnie słodka i po prostu przepyszna.
Jak ugotować kukurydzę
Ważnym aspektem jest odmiana kukurydzy, dlatego wybierz kukurydzę cukrową. Grunt to świeża kukurydza. Jak ją rozpoznać? Przede wszystkim musi być twarda, gładka, ciężka i jasnożółta. Nie może być pomarszczona, bo to oznacza, że jest zwyczajnie stara. Drugą ważną sprawą jest to, że kukurydzę gotuje się bardzo krótko. Wystarczy jej dosłownie 4-5 minut we wrzątku. Nie gotuj kolb w zimnej wodzie, bo zwyczajnie pozbawisz je witamin. Na zakończenie dodam, że warto wysmarować jeszcze gorącą złotą kolbę masłem lub oliwą – tylko w tłuszczu rozpuszcza się witamina A, zawarta w “złocie Inków”.
Składniki na 1 porcję
Przygotowanie