Wegański sernik borówkowy z orzechami to jeden z moich kulinarnych eksperymentów zakończonych spektakularnych sukcesem. Kremowy, tłusty, solidny i owocowy sernik bez deka mleka, na spodzie z daktyli i orzechów jest tak pyszny, że musisz go spróbować.
Wegański sernik z nerkowców
Przyznam, że śledzę trendy w wegańskiej kuchni, a wegańskie serniki są chyba jednym z najpopularniejszych. Bloggerzy robią je z kaszy jaglanej, tofu czy właśnie nerkowców. Jadłam większość i myślę, że właśnie ten z nerkowców jest najbliższy memu sercu. Dlatego w końcu zabrałam się za zrobienie wegańskiego sernika w swoim domu. Wybór był prosty – zacznę od nerkowców i borówek, bo to musi być dobre. Przede wszystkim musiałam namoczyć orzechy, żeby były miękkie i dały się zmiksować na nerkowcowy krem. Później, dodałam coś słodkiego i kwaśnego inspirując się masą przepisów, które przeczytałam w sieci. Szukałam odpowiednich proporcji, dodając wszystkiego po łyżce, podczas miksowania nerkowców, aby odnaleźć balans między smakiem słodkim, kwaśnym i orzechowym. Udało się. Następie wylałam krem orzechowy na przygotowany wcześniej spód.
Spód do ciasta z orzechów
Bakaliowy spód do sernika z nerkowców, to objawienie. Jadłam go już wielokrotnie na mieście, ale w swoim domu jeszcze go nie robiłam. Orzechy zmiksowane z daktylami to klasyczne połączenie, które znajdziesz m.in. w większości bakaliowych batoników. Poszłam więc za ciosem i wybrałam mieszankę orzechów: włoskich, laskowych i migdałów, żeby zapewnić ciastu ciekawy smak i fajną teksturę. Sprawdziły się idealnie. Ze względu na to, że daktyle szybko wysychają mam dla Ciebie radę. Jeśli masz w szafce suche daktyle namocz je we wrzątku i odstaw na 10 minut, żeby zmiękły przed miksowaniem, a spód sernika będzie idealny.
Wegański sernik borówkowy
Dobrze, to teraz to, na co najpewniej czekasz. Jak smakuje mój wegański sernik borówkowy? Obłędnie! Ma bogatą teksturę i konsystencję. Masa serkowa jest kremowa, ale równocześnie sycąca i zbita, o dużej gęstości. Ciasto łatwo ulega widelcowi i przyjemnie rozpływa się na podniebieniu. Owocowy smak borówek i sok z cytryny cudownie ożywiają smak mdłych, mlecznych orzechów nerkowca. Jeśli masz ochotę możesz zrobić sernik wegański w dużej 20 cm formie. Praktyczne porady to przełożenie sernika z zamrażarki do lodówki 1-2 godziny przed podaniem. Po tym czasie sernik mięknie i zyskuje odpowiednią kremowość.
7 serniczków lub 1 duży o śr. 20 cm sernik: spód:Składniki
Przygotowanie