Wegańskie mini serniczki ciasteczkowe z porzeczkami to absolutnie pyszny deser. Są słodkie, kremowe z kwaśnym, gęstym sosem z porzeczek. To deser idealny, który smakuje ciasteczkami i jest niezwykle kremowy. Myślę, że jest najbardziej sernikowym deserem bez sera jaki kiedykolwiek jadłam.
Wegański sernik
Wegański deser może być pyszny i słodki, a te wegańskie serniczki są wyjątkowe – nieprawdopodobnie kremowe i przyjemnie kwaskowe, dzięki czerwonym porzeczkom. Ciasteczka, nerkowce i porzeczki to trio idealne. Przede wszystkim pamiętaj o zmrożeniu wegańskiego sernika, a potem włożeniu go do lodówki na godzinę przed podaniem, żeby odzyskał idealną strukturę.
Sos porzeczkowy do sernika na zimno
Sos najlepiej nakładać bezpośrednio na talerze z ciastkami, na ciepło, co stworzy bardzo dekadencki klimat, lub na zimno, co sprawdzi się w upalne dni. Serniki możesz przechowywać w zamrażarce nawet tydzień. Jeśli chcesz je zjeść od razu, po zamrożeniu przełóż ciastka do lodówki, wytrzymają tam 1-2 dni, później mogą zacząć się topić. Godny uwagi jest fakt, że sernik wegański z ciasteczkami bardzo przypomina klasyczny sernik na zimno z kremowego serka, nie-weganie nie skapną się co dajesz im do jedzenia. Gwarantuję Ci!
Ciasteczka Lotus
Jakiś czas temu na Instagramie znalazłam masę wegańskich przepisów z ciasteczkami Lotus. Tym samym odkryłam, że te pyszne karmelizowane ciasta są wegańskie. Ciasteczka Lotus i masło Lotus kupisz w internecie np. na Allegro za ok. 10 zł. Tańsze są w Dealzie. Kosztują 7 zł za niecałe 300 g ciastek. W tej samej cenie dostaniesz masło ciasteczkowe. Ciasta Lotus są chrupiące, karmelowo-cynamonowe i naprawdę smaczne, a składają się z zupełnie niepozornych składników. Myślę, że warto mieć je w swojej spiżarni przede wszystkim na spody do serników, nie tylko wegańskich. Oczywiście jeśli ich nie znajdziesz zastąp je innymi cynamonowymi ciasteczkami.
Domowy wegański sernik
Dzięki ciastkom wpadłam na pomysł zrobienia kolejnej wersji wegańskiego sernika. Poprzednia to sernik borówkowy. Choć nie jestem weganką, myślę, że wegańskie podejście do życia jest słuszne. Chodzi mi o myślenie o zwierzętach, które oddając nam jajka czy mleko, czasami cierpią w masowych hodowlach. Wiadomo, niełatwo jest zrezygnować z rzeczy do których jesteśmy przyzwyczajeni. Lecz niegdyś wyglądało to zupełnie inaczej. Jajka czy mięso pochodziło z bardziej zrównoważonych i lokalnych źródeł. Dlatego, choć nie jestem radykałem, czasem o tym myślę. Tobie też podrzucam jedną myśl pod rozważanie: może warto rzadziej jeść mięso czy nabiał? Przede wszystkim dlatego, że wiele produktów, które bez wątpienia są równie pyszne, można znaleźć w wersji wegańskiej.
4 mini serniczki spody: sernik: wierzch: dodatkowo:Składniki
Rada: poza sezonem na porzeczki użyj mrożonych owoców: np. leśnych, porzeczek czy wiśni! Sernik będzie przepyszny.
Przygotowanie