Pyszne, rozgrzewające złote mleko z kurkumą, miodem i przyprawami piję zawsze, gdy czuję, że coś mnie bierze. To napój, który wspaniale rozgrzewa i działa przeciwzapalnie. Jeśli lubisz zdrowe pyszności to koniecznie zrób go sobie już dziś.
Złote mleko
Złote mleko jest świetnym sposobem na walkę z przeziębieniem i jesiennym osłabieniem. Swoje działanie zawdzięcza przede wszystkim kurkumie. Kurkuma to wspaniała złota przyprawa, która ma m.in. właściwości przeciwzapalne, ale też poprawiające trawienie, przeciwdziałające nowotworom i wspierające naturalny układ odpornościowy. Do napoju zawsze wybieram kurkumę ekologiczną. Dzięki temu jestem pewna, że wypijam solidną porcję zdrowia. Istotny w tym przepisie jest także imbir. Imbir ma właściwości rozgrzewające i rozkurczowe. Na zakończenie dodam, że warto zwracać uwagę na właśnie takie domowe sposoby na odporność i przeziębienie. Z pewnością pomogą Ci, gdy poczujesz się trochę gorzej. Hindusi wiedzieli to już w XII w.p.n.e.
Golden milk – skąd się wzięło i dlaczego je pić
Tytułowy napój pochodzi z Ajurwedy. Ajurweda to tradycyjna medycyna indyjska, która bazuje na naturalnych produktach i ziołach. Według Wikipedii termin „ajurweda” jest złożeniem słów ajuh (sanskr. आयु āyuh) – życie oraz weda (dewanagari वेद), czyli „wiedza o życiu” lub „przebieg życia”. Ajurweda zajmuje się zdrowiem fizycznym, psychicznym i duchowym. Co ciekawe Światowa Organizacja Zdrowia w pełni uznaje Ajurwedę (tak samo jak tradycyjną medycynę chińską) za naukę medyczną. W Ajurwedzie złote mleko nazywa się haldi doodh, a jest tak popularne dzięki swoim właściwościom. Aby Golden milk miało swoją moc i kurkimina z kurkumy prawidłowo się wchłaniała pamiętaj o dodaniu do napoju szczypty mielonego pieprzu. Dzięki zawartej w pieprzu piperynie, kurkumina przyswaja się o wiele lepiej.
Składniki
Przygotowanie