zupa grzybowa z ziemniakami

Zupa grzybowa z ziemniakami

Najlepsza zupa grzybowa z ziemniakami. Poznaj mój prosty przepis na pyszną zupę ze świeżych borowików. To wprost idealna zupa na jesień. Niezwykle pyszna, sycąca, aromatyczna i naprawdę grzybowa. Oto smaki lasu wprost na Twoim talerzu. 

Zupa grzybowa z ziemniakami

Mamuniu! Nie pamiętam kiedy jadłam tak dobrą zupę grzybową z ziemniakami! Uwielbiam, gdy w zupie pływają mięciutkie, aromatyczne ziemniaczki, a mięsiste borowiki zagęszczają ją, dzięki czemu jest naprawdę treściwa. Z uwagi na fakt, że świeże grzyby są teraz dostępne (za kilogram borowików zapłaciłam 18 zł!) niewątpliwie warto się za nimi rozejrzeć i zrobić z grzybów coś pysznego. Postanowiłam, że od dziś przez tydzień na mojej stronie pokażę Ci kilka sprawdzonych i pysznych przepisów na dania z grzybami. Znajdziesz je pod tagiem grzyby. Przede wszystkim skupimy się na borowikach, kurkach, pieczarkach i może, jeśli uda mi się je upolować, maślakach. 

zupa grzybowa
zupa grzybowa z borowików

Jak czyścić grzyby do zupy grzybowej z ziemniakami 

Godnym uwagi jest fakt właściwego oczyszczenia grzybów przed gotowaniem. To kluczowe dla dobrego wrażenia podczas jedzenia, bo nieoczyszczone grzyby chrupią pisakiem. To naprawdę nieprzyjemne, ale i bardzo zabawne. Kiedyś nie wyczyściłam grzybów i chrupały jak popcorn w kinie. Ale było śmiechu. Jeśli jednak nie jesteś fanem niewybrednych komentarzy oczyść swoje grzyby. Zwykle staram się ich nie moczyć, chyba, że są naprawdę brudne i zapiaszczone. Woda wymywa smak grzybów i sprawia, że kapelusze robią się rozmokłe i za miękkie. Grzyby oczyszczam więc mokrą szmatką lub mokrym ręcznikiem papierowym. Zawsze robię to tuż przed gotowaniem. Jeśli zamierzam je gotować na drugi, trzeci dzień owijam owocniki w lekko zwilżony ręcznik i chowam do lodówki w szczelnym pojemniku. W rezultacie mogą tak leżeć w lodówce nawet kilka dni. 

Składniki

2-3 porcje

  • 350 g świeżych (lub 450 g mrożonych) borowików
  • 4 średnie ziemniaki 
  • 1 l bulionu warzywnego 
  • 2 liście laurowe
  • 1 marchewka
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 50 g masła
  • 10 ml oleju
  • 4 gałązki koperku + do podsypania
  • 150 ml śmietany 30 %
  • sól, płatki chilli 

RADA: poza sezonem do zupy użyj pieczarek 

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyść i przebież. Odrzuć rozmiękłe owocniki. Pokrój grzyby na kawałki, mniej więcej 3 cm. 
  2. Cebulę drobno posiekaj. 
  3. Masło rozgrzej z olejem.
  4. Na maśle podsmaż na złoto cebulę z odrobiną soli (szybciej zmięknie i ładniej się usmaży – ot taki przydatny trik). 
  5. Następnie dodaj do garnka grzyby, liście i ziele.
  6. Smaż 4-5 minut. 
  7. Podczas gdy grzyby się gotują smażą, obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Podobnie zrób z marchewką. 
  8. Przysmażone grzyby zalej bulionem. 
  9. Do garnka włóż gałązki kopru, aby zaromatyzowały danie, marchewkę i ziemniaki. 
  10. Posól zupę 1/2 łyżeczki soli, przykryj (ale lekko rozszczelnij pokrywkę, żeby nie wykipiała). 
  11. Gotuj zupę aż warzywa będą miękkie, na średnim ogniu, około 15 minut. 
  12. Do zupy wlej śmietankę, gotuj jeszcze 1-2 minuty. 
  13. Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce 2-3 dni.