zupa krem z borowików przepis

Zupa krem z borowików

Zupa krem z borowików to pyszna i wyjątkowo elegancka zupa, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Choć mamy wrzesień, od razu przywodzi mi na myśl Wigilię. Jestem przekonana, że posmakuje każdemu wielbicielowi grzybów, z uwagi na pyszny, intensywnie grzybowy smak i niezwykłą, kremową konsystencję. 

Zupa krem z borowików

Z pewnością do świąt jeszcze daleko, ale gdy gotowałam zupę krem z borowików od razu pomyślałam o świętach. Kocham Święta Bożego Narodzenia. Niewątpliwie menu świąteczne trzeba odpowiednio wcześnie przemyśleć, dlatego może już dziś warto dołączyć do swojego świątecznego menu ten przepis. Pyszna zupa krem, ze śmietanką i smażonymi grzybami na wierzchu wprawi Cię w świąteczny nastrój. Wróćmy jednak do teraźniejszości. Godnym uwagi jest fakt, że właśnie teraz grzyby są najsmaczniejsze i kupisz je dosłownie wszędzie. Z pewnością warto skorzystać z tego dobrodziejstwa przyrody. 

krem z borowików
Zupa krem z borowików

Jak zrobić zupę grzybową

Bez wątpienia potrzeba Ci dobrego wywaru warzywnego. Następnie musisz zaopatrzyć się w dobre, świeże grzyby. Umyj je mokrą szmatką, oczyść z zanieczyszczeń rękami i dokładnie oczyść z brzydkich kawałków. Dopiero wtedy możesz je smażyć. Wspomniana zupa to danie jednogarnkowe, więc przygotujesz ją dość szybko i bez bałaganu. To świetny przepis na ważny obiad czy elegancką kolację. Na zakończenie dodam, że jeśli znasz kogoś, kogo chcesz przekonać do grzybów ten przepis będzie do tego celu najlepszy. Nie każdy lubi kleistą konsystencję grzybów, a w tym przypadku jej nie czuć, pozostaje tylko pyszny grzybowy smak umami

Składniki

  • 400 g świeżych borowików
  • 300 g ziemniaków 
  • 2 cebule
  • 1,3-1,5 l bulionu warzywnego 
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego 
  • 1-2 łyżki soku z cytryny 
  • 100 ml śmietany 30 % tł. 
  • 40 + 20 g masła 
  • 10 ml oleju
  • sól, pieprz 
  • natka pietruszki 

dodatkowo:

  • 100 g grzybów
  • masło 
  • sól w płatkach 

Przygotowanie

  1. Cebulę posiekaj w kostkę. Grzyby oczyść i pokrój na kawałki. 
  2. Na 40 g masła z olejem podsmaż cebulę z odrobiną soli. 
  3. Gdy będzie złota wrzuć grzyby, liście i ziele. 
  4. Smaż, aż będą przysmażone – 5-6 minut. 
  5. Do grzybów wlej bulion i zacznij gotować zupę. 
  6. Po 5 minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. 
  7. Gotuj zupę, do momentu aż ziemniaki będą miękkie – 15-20 min.
  8. Z zupy wyjmij liście i ziele.
  9. Wlej śmietanę i zagotuj zupę.
  10. Włącz palnik na minimalną moc i zacznij miksować zupę. 
  11. Gdy zacznie się łączyć, dodaj do zupy 20 g masła. Miksuj dalej, dzięki temu będzie jeszcze bardziej kremowa, to trik, który pomaga zupie lepiej się połączyć i ładnie zemulgować. 
  12. Podawaj zupę z podsmażonymi kawałkami grzybów, natką i solą w płatkach.