zupa krem z pomidorów i jabłek

Zupa krem z pomidorów z jabłkami

Zupa krem z pomidorów z jabłkami to moja kolejna, nietypowa propozycja na wykorzystanie jabłek. Jest kremowa, bardzo aromatyczna, lekko kwaśna, a równocześnie słodka i intensywnie pomidorowa. Oto przepis który łączy w sobie odrobinę finezji i prostotę. Przepis, którym wyleczysz jesienną chandrę. 

Zupa krem z pomidorów z jabłkami 

Moja zupa krem z pomidorów z jabłkami to słodko-kwaśne połączenie warzyw i owoców z miodem, tymiankiem, śmietanką i chrupiącymi, serowymi grzankami. Chciałam przygotować w tygodniu jabłkowym coś co nie będzie szarlotką, a równocześnie zjedzą to moje dzieci. Z uwagi na fakt, że najbardziej lubię przepisy, które robi się szybko i maksymalnie wykorzystuje się w nich potencjał produktów, postanowiłam, że będzie to zupa. Pieczone warzywa bez wątpienia to mój ulubiony patent na robienie niezwykłych dań ze zwyczajnych składników. Dzięki pieczeniu smak warzyw i owoców jest bardziej intensywny. Dlatego pieczone warzywa, to wspaniała, bogata w smaki baza do różnych dań, również tego. Na zakończenie dodam, że podobą zupę możesz przygotwać np. z gruszkami. Zamień jabłka na gruszki, a tymianek na rozmaryn i ciesz się nowym wariantem dania. Bez wątpienia w kuchni nie może być nudno!

Zupa krem z pomidorów z jabłkami
Zupa krem z pomidorów z jabłkami

Składniki

na 4-5 porcji

Zupa:

  • 3 jabłka np. champion 
  • 500 ml przecieru z pomidorów
  • 700-800 ml bulionu  
  • 500 g pomidorków cherry 
  • 3-4 łyżki miodu lub cukru 
  • 1 łyżeczka listków tymianku 
  • 2 cebule 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 50 ml śmietany kremówki 
  • sól, chilli do smaku 

Grzanki serowe:

  • bagietka
  • ser maasdamer, mozzarella lub królewski 
  • zioła prowansalskie do posypania

Przygotowanie

  1. Jabłka obierz i pozbaw gniazd.
  2. Cebule pokrój na ósemki. 
  3. Jabłka, pomidorki, cebulę i tymianek przełóż do żaroodpornego naczynia. 
  4. Polej oliwą, miodem, posól i posyp tymiankiem. 
  5. Piecz warzywa w 180 stopniach, aż będą miękkie i złote, około 30-35 minut. Ważnym aspektem jest to, żeby były naprawdę złociste i przypieczone. Dzięki temu zupa będzie smaczniejsza.
  6. Podczas gdy warzywa się pieką zrób grzanki: pokrój bagietkę w plasterki i ułóż na wierzchu ser. 
  7. Ułóż grzanki na blaszce. Wrzuć je do pieca, gdy wyjmiesz warzywa. Piecz grzanki 6-7 minut, aż ser się stopi. 
  8. Następnie przełóż warzywa do garnka, wlej bulion, przecier z pomidorów i śmietankę.
  9. Zagotuj zupę i zmiksuj ją. 
  10. Gotuj krem 2-3 minuty, dopraw solą i chilli, po czym podawaj z gorącą grzanką posypaną ziołami prowansalskimi. 
  11. Na zakończenie dodam, że jeśli zupa jest za gęsta, co zależy od mięsistości warzyw, wlej do garnka odrobinę wody lub buliony.

zupa krem z pomidorów z grzankami
Zupa krem z pomidorów z grzankami