zupa krem z brokułów

Zupa krem z pora i brokuła

Idealna zupa jeśli masz w domu podejrzliwych, warzywnych tropicieli, którzy wszędzie znajdą ukryte warzywa. W tym kremie nie dość, że ich zupełnie nie widać, to na dodatek wcale ich nie czuć! Pyszna, kremowa, treściwa zupa, wspaniała na lekki obiad. Mimo, że nie ma w niej zbyt wiele tłuszczu, dzięki sprytnym patentom smakuje jakbyś ugotował/a ją z ogromną ilością śmietany. To świetny prosty przepis. Koniecznie go wypróbuj, jeśli myślisz o zdrowym starcie w Nowy Rok.

Jak namówić dzieci do jedzenia warzyw

U mnie przybiera to formę absolutyzmu i despotycznych rządków matki orędowniczki warzyw i owoców. Ale łatwo się mówi, gdy ma się do czynienia z dużymi dziećmi i np. pomidorem czy ogórkiem. Por i brokuł to postrachy, które gdyby miały twarze, z pewnością przypominałyby one maskę Freddiego Krugera (z serii horrorów Koszmar z Ulicy Wiązów). To wielkie niedopatrzenie autorów serii, że wzdłuż koszmarnej ulicy nie rosną właśnie pory i brokuły. To tyle jeśli chodzi o żarty. Wiedz, drogi Czytelniku, że jest nadzieja. Jeśli sprytnie do tego podejdziesz i odpowiednio przygotujesz warzywa możesz sprawić, że zaczną smakować słodko, kremowo i naprawdę przyjemnie. A tym samym nie będą doznaniem rodem z horroru i przestaną spędzać Twoim dzieciom sen z powiek.

zupa krem z brokułów i pora
Pyszna zupa krem z brokułów i pora

Sprawdzone sposoby na podanie dzieciom warzyw

Godne uwagi jest przede wszystkim podsmażanie warzyw na maśle i blendowanie ich na gładki krem. Kolejny świetny patent to mieszanie warzyw o charakterystycznym ostrym smaku z łagodnymi i znanymi dzieciom warzywami – np. por czy brokuł z ziemniakiem, marchewką czy pietruszką, a marchewki z jabłkiem czy pomarańczą. Kolejnym dobrym sposobem, aczkolwiek czasochłonnym, jest układanie z warzyw słodkich misowych buziek czy scenek z ulubionych bajek. W naszej rodzinie świetnie sprawdzało i sprawdza się także zaangażowanie dzieciaków w gotowanie. W końcu jak powiedzą Ci, że zrobiłeś/aś coś niesmacznego, jeśli same w tym uczestniczyły? Zaręczam, ze samodzielne przygotowane danie posmakuje każdemu, nawet największemu małemu marudzie.

Składniki

  • 1 por
  • 250 g brokuła (1/2)
  • 4 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1/2 niewielkiego selera
  • 1 średnia cebula
  • 60 g masła
  • sól, pieprz
  • 1 l bulionu warzywnego lub wody

Przygotowanie

  1. Pora przetnij wzdłuż na pół, potnij na kilka 5 cm kawałków i umyj dokładnie w środku (między listkami), łącznie z zieloną częścią.
  2. 1/2 masła rozpuść na patelni i przesmaż na ciemnozłoto pora z odrobina soli.
  3. Warzywa pokrój na podobnej wielkości kawałki – 3-4 cm.
  4. Podsmażonego pora przełóż do garnka, dodaj warzywa i zalej zimną wodą lub bulionem.
  5. Gotuj do miękkości, przez około 25-30 min.
  6. Gdy warzywa są miękkie zmiksuj je na gładki krem.
  7. Spróbuj, dopraw solą i pieprzem.
  8. Do gorącej zupy dodaj resztę masła, aby wzmocnić jej smak.
  9. Dzieciaki lubię jeść tę zupę np. z groszkiem ptysiowym, dorosłym posyp ją prażonymi płatkami dyni i skrop pachnącą, ziołową oliwą.